STER Advertentie


Matijn wil dat gehandicapten meedoen in de media
Betoog leidt mogelijk tot meldpunt

13 juni 2018 19:34

Onze nieuwslezer Matijn Nijhuis wil dat gehandicapten meedoen in de media. Dit schrijft hij in een bericht op Facebook. Wouter van der Goes praat met Matijn over zijn oproep.


Inbox ontploft

'Ik ontdek net dit: één op de tien Nederlanders heeft een lichamelijke handicap. En ik zie ze nooit. Wel in het echt, maar niet in de media. Daar bestaan we niet', schrijft Matijn. Het is het begin van een kort betoog over het gebrek aan mensen met een handicap op radio en televisie. De inbox van Nijhuis ontploft na het plaatsen van het bericht. Hij krijgt veel reacties van mensen die hun handicap als belemmering ervaren bij het vinden van een baan in de media.Om dit Facebook-bericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.'Niets te zoeken in de media'

Matijn is werkzaam als nieuwslezer en vlogger, maar dat is voor hem niet vanzelfsprekend. Nijhuis wordt geboren met cerebrale parese, een hersenverlamming die ervoor zorgt dat de rechterkant van zijn lichaam spastisch is. Hij denkt daardoor lange tijd dat hij niets te zoeken heeft in de media: 'Ik presenteerde zelf tien jaar lang het nieuws bij TV Oost. Met een speciale huidkleurige spalk om, zodat mensen m'n spastische handje niet zouden zien', schrijft hij. Inmiddels is hij zekerder van zijn zaak: 'Ik heb ooit bedongen dat de NOS geen gehandicaptensubsidie voor me aanvroeg. Omdat ik gewoon heb gesolliciteerd en ben aangenomen omdat ik goed ben, niet omdat ik raar beweeg.'

TV en radio als afspiegeling

Wouter wil de oproep van zijn vaste nieuwslezer in Wout2Day vandaag niet onbesproken laten. Hij is vooral benieuwd waar het volgens Nijhuis aan ligt dat er zo weinig gehandicapten in de media werken. "Iemand zei een keer: 'ik kan niet in de media werken want ik heb een handicap'. Toen dacht ik: 'waarom?!'." Toen hij zelf ging nadenken kon Matijn eigenlijk ook niet zo veel collega's met een handicap opnoemen. Dat is een probleem, vindt de nieuwslezer: "Als jij jezelf niet op tv ziet dan denk je: 'dat is niks voor mij'. Ik vind dat tv en radio een beetje afspiegeling moeten zijn."

Mond opentrekken en een meldpunt

Matijn zit niet te wachten op een quota of iets dat daar op lijkt. Hij vindt dat mensen met een beperking zelf actie moeten ondernemen: "Ze moeten gewoon hun mond opentrekken en denken: 'ik kan het wel!'. Het is hem niet alleen te doen om presentatoren of journalisten, maar ook om hoe gehandicapten over het algemeen op tv of radio komen. Hij wil dat ze niet alleen maar aan het woord komen als er een rolstoelbus kapot is of als ze zielig zijn. "Ik wil gewoon iemand die iets vertelt over wetenschap, maar die dan toevallig in een rolstoel zit."

Een aantal belangenverenigingen overweegt naar aanleiding van het bericht om een meldpunt op te zetten. Mensen kunnen hun verhaal of klacht kwijt onder het bericht van Nijhuis. Hij brengt deze reacties dan over op de verenigingen: "Dan gaan zij proberen om die mensen te mobiliseren."

Beluister het hele gesprek tussen Wouter en Matijn hier terug:Wout2Day
DJ: Wouter van der Goes
Ma t/m Vrij: 18.00 tot 20.00u

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
Delen

Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie3 Reacties

Geschreven door:   Carola 16 juni 2018 - 12:25 uur

Hallo,
dit verhaal gaat over de media, maar in onze maatschappij is het hebben van een handicap al een beperking op zich.
Ik heb een autisme spectrum stoornis en een diploma als research analiste, maar ik kom niet aan de bak vanwege mijn beperking.
Veel werkgevers durven het niet aan. Alleen als je toevallig iemand treft die persoonlijke ervaring heeft, proberen ze het.


Geschreven door:   Emiel Cornelisse 14 juni 2018 - 15:07 uur

Hallo

Ik wil ook even reageren op de oproep van Matijn.

Zelf heb ik 10 jaar lang bij de lokale omroep van Hilversum gewerkt, a;s redacteur, presentator en programma technicus voor de radio. Daarna geprobeerd te solliciteren, bij omroepen en andere mediabedrijven. Dat is niet gelukt. In mijn brieven vermelde ik vaak mijn beperking. (spastisch en visueel beperkt)

Uiteindelijk terecht gekomen bij een project om mensen met een visuele beperking radio te laten maken. Wat begon als één podcast per week is, inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig radiostation. Radio509. Dus ik maak radio en daar ben ik heel blij mee maar niet binnen een organisatie als de NPO en dat zou meer moeten geburen.


Geschreven door:   Riccardo Arcari 14 juni 2018 - 03:02 uur

Goedenavond ik ben Riccardo arcari artiestennaam DJ cripple x allereerst wil ik zeggen dat ik zo blij ben dat Martijn dit aanhaalt Ik zou zelf niets liever willen dan in de media werken Ik heb zelf gewerkt bij de lokale radio in Amsterdam Zuidoost en het is gewoon verschrikkelijk leuk werk Ik zelf ben ook lichamelijk gehandicapt en ik ben spastisch Ik ben niet op volledig rolstoelgebonden.
Maar dit maar verder de pret niet drukken ik ben Het is absoluut voorkomen met hem eens dat je veel te weinig mensen met een beperking in de media ziet Ik heb toevallig mij opgegeven voor een programma screentest op RTL4 natuurlijk ben ik niet uitgekozen Ik kreeg een mooie mail dat ik goede inspanning had geleverd maar dat ik het niet ben geworden Ik durf te wedden dat ook te maken heeft met mijn beperking maar ik zelf heb een grote passie voor muziek en ik zou dolgraag in de media willen werken dus ik hoop dat jullie dit bericht lezen met mij contact op zouden willen nemen ik hoor heel graag van jullie Groetjes Riccardo arcari