Spoedcursus K-pop in vijf weetjes

Wout2Day

K-pop is een populaire muziekstijl onder jongeren. Wouter weet er niets over en belt met Azië-deskundige Manya Koetse over de opkomende trend.

K-pop verovert de wereld

BTS is zo'n K-pop act die het momenteel heel goed doet. De groep heeft het voor elkaar gekregen om een concert in Amsterdam in nog geen half uur uit te verkopen. Koetse vertelt hoe het kan dat K-pop de wereld verovert: "Het geheim is een goed recept van toonaangevende muziekbedrijven die precies weten welke producten nu aanslaan. Ze zetten die producten ook heel slim in de markt. Zuid-Koreanen zijn de eersten die zich in de muziekindustrie volledig op social media hebben gericht."

Beluister hier het gesprek dat Wouter had met een Azië-expert over K-pop:

Het succes van K-pop


Spoedcursus

Wil jij net als Wouter meer weten over deze opkomende muziekstijl? We geven je een spoedcursus K-pop aan de hand van vijf weetjes.

1. Het is een mix van genres

K-pop is de afkorting voor Zuid-Koreaanse popmuziek. De muziekstijl bestaat uit een mix van elektronische hiphop, pop, dance en r&b muziek.

2. PSY zorgt voor wereldwijde doorbraak

In 2012 zorgt PSY voor de wereldwijde doorbraak van het genre K-pop. Ook in Nederland wordt zijn 'Gangnam Style' een hit. De clip van het nummer is de meest bekeken video op YouTube van dat jaar.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.3. Er zijn speciale scholen voor K-pop artiesten

In Zuid-Korea worden kinderen geselecteerd voor speciale K-popscholen. Ze krijgen zang- en dansles en worden getraind in het neerzetten van een imago.

4. één van de meest succesvolle exportproducten

Inmiddels is K-pop uitgegroeid tot één van de meest succesvolle exportproducten van Zuid-Korea. Achter het genre gaan vier grote entertainmentbedrijven schuil, die voor elke act een nieuw idee bedenken.

5. Hele dure concertkaarten

Als je als Nederlandse fan in eigen land naar een concert van een K-pop act wilt, moet je er wel veel voor over hebben. Voor een concertkaartje betaal je soms wel honderdtachtig euro voor een staanplaats. Ter vergelijking: voor een concert van bijvoorbeeld Pearl Jam ben je de helft kwijt.

Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
Ma - do 18:00 - 20:00

​Foto omslag: still YouTube

STER Advertentie
STER Advertentie