Hoe maak je ruimte voor hulpdiensten?

Politiek wil landelijke campagne

We doen het vaak fout: ruimte maken voor de hulpdiensten. Ambulancebroeder Bauke Bakker vertelt in Wout2Day over zijn ervaringen.

Landelijke campagne

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een landelijke campagne komt, waarmee mensen voorgelicht worden over wat ze moeten doen als er een hulpvoertuig nadert. Bakker sluit zich daarbij aan: "We zijn een voorrangsvoortuig en willen op dat moment heel snel voorbij. Ik zie dat veel mensen toch heel erg schrikken van ons en vol in de remmen gaan. Daardoor ontstaan er weleens gevaarlijke situaties in het verkeer."

Dagelijks gevaarlijke situaties

Bakker ervaart dagelijks waarom een campagne hard nodig is: "Op een provinciale weg bijvoorbeeld willen mensen vaak snel de berm induiken. Mensen moeten juist rustig doorrijden op dezelfde snelheid en een klein beetje naar rechts gaan." De ambulancebroeder maakt ook weleens mee dat mensen bij hem bumperkleven: "Op dat moment ben ik heel erg afgeleid. Mensen die netjes aan de kant gaan, verwachten ook niet dat er nog een auto achteraan komt als ik ze passeer. Op die manier ontstaan er ook weer gevaarlijke situaties."

Beluister hier het hele gesprek met de ambulancebroeder in Wout2Day:

Campagne: Hoe maak je ruimte voor hulpdiensten?


Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
Ma - do 18:00 - 20:00

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie