Het verhaal achter 'Mr. Blue Sky' van Electric Light Orchestra

Top 2000 A Gogo

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertelt Jeff Lynne je het verhaal achter het nummer 'Mr. Blue Sky' van Electric Light Orchestra!

Een berg in Zwitserland

Frontman Jeff Lynne neemt ons mee naar zijn studio: "Ik hou van de studio. Je kunt 'm op zoveel manieren kunt laten klinken. Het is een kwestie van uitproberen welk geluid ik wil." Het nummer 'Mr. Blue Sky' ontstaat op een berg in Zwitserland. Lynne: "Ik zat al een hele week op die berg en het was de hele tijd bewolkt en mistig. Op een dag scheen de zon uitbundig en was de lucht helemaal blauw. Ik kon oneindig ver kijken. Toen heb ik 'Mr. Blue Sky' geschreven."

Lynne vindt het live helemaal niks

Bij een hit hoort natuurlijk het geven van veel optredens. Lynne vertelt dat hij in die periode niet tevreden is over de live-sound: "Ik vond het helemaal niks. De live-sound gaf mij als producer weinig voldoening." Dat heeft voor de frontman van Electric Light Orchestra een simpele reden: "Op de plaat speelden dertig strijkers mee en een koor van twintig man. Daar kun je met twee cello's, een viool en zonder koor niet aan tippen."


"Op de plaat speelden dertig strijkers mee en een koor van twintig man. Daar kun je met twee cello's, een viool en zonder koor niet aan tippen."


- Jeff LynneNieuwe versie

In 2012 bregnt Lynne een album uit met nieuwe versies van nummers van Electric Light Orchestra. Lynne: "Ik heb nu dertig jaar meer ervaring als producer. Sommige nummers deed ik de eerste keer geen recht." De artiest en producer begint bij 'Mr. Blue Sky' en bekijkt de nummers met een frisse blik: "Ik heb gekeken hoe ik het nu aan zou pakken en hoe het zou werken." Hij is meer dan tevreden met het resultaat en is niet de enige die het tof vindt: "Ik liet het aan mijn manager horen. Hij vond het veel beter klinken dan de oude versie. Verder vond iedereen het ook erg mooi, dus werd het een album."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Mr. Blue Sky' hier: 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.​Foto omslag: still video

STER Advertentie
STER Advertentie