Het verhaal achter 'Blackbird' van The Beatles

Top 2000 A Gogo

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertelt Paul McCartney je het verhaal achter het nummer 'Blackbird' van The Beatles!

Basis ligt in de tienerjaren

Paul McCartney vertelt dat hij en George Harrison in hun tienerjaren de basis leggen voor 'Blackbird'. Op dat moment spelen ze veel rock-'n-roll. McCartney: "We deden af en toe een nummer van Bach om te laten zien dat we niet zo dom waren als we eruit zagen. Dat was iets moeilijker dan alles wat wij speelden." McCartney legt uit hoe de melodie voor 'Blackbird' uiteindelijk is ontstaan aan de hand van 'Bourrée' van Bach: "Ik heb dat ene nummer jaren later met kleine variaties omgevormd tot mijn eigen ding. Zo kwam ik aan 'Blackbird'."


"We deden af en toe een nummer van Bach om te laten zien dat we niet zo dom waren als we eruit zagen."


- Paul McCartneyPopulair bij mensen die gitaar leren spelen

Het nummer is nog steeds populair bij gitaarlessen. McCartney is trots: "Het wordt overal ter wereld gespeeld door mensen die gitaar leren. Ik vind het eervol dat mensen het nummer zo mooi vinden dat ze het leren." Wat hij niet weet, is dat er een cover van 'Blackbird' door Crosby, Stills & Nash bestaat. McCartney is aangenaam verrast: "Wauw! Dit had ik nog nooit gehoord. Dit is precies wat ik bedoel. Fantastisch, toch?"

Zwarte vogel als symbool

McCartney schrijft de tekst van het nummer met een op dat moment actueel onderwerp in zijn hoofd: "Het was in de tijd dat zwarten achtergesteld werden door blanken. Zwarten moesten toen achteraan in de bus zitten en mochten geen hotel in." Voor 'Blackbird' gebruikt McCartney een zwarte vrouw als symbool: "In de vorm van een zwarte vogel, die uitkeek naar het moment dat ze haar rechten zou krijgen. Dat is de symboliek die erin zit en daarom is het nummer me ook zo dierbaar."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Blackbird' hier: 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Foto omslag: screenshot video

STER Advertentie
STER Advertentie