Kan gedoneerd haar van jou een verdachte maken?

Bureau Kijk In De Vegte zoekt het uit

Luisteraar Juliette uit Apeldoorn vraagt zich af of je als verdachte kunt worden aangewezen als je gedoneerde haar wordt gevonden op een plaats delict.

Het draait om de haarwortel

Stel je voor: je knipt je lange lokken af en doneert ze. De persoon die een pruik krijgt van jouw haar pleegt een misdaad en laat op de plaats delict een haar achter. Word jij dan door de politie aangewezen als dader? Lex Meulenbroek is DNA deskundige bij het NFI en legt het uit in Bureau Kijk in de Vegte: "Ik kan Juliette geruststellen. Die pruik bevat geen haar dat aan een persoon gekoppeld kan worden. Het DNA waar wij bij misdaadonderzoek een profiel van maken zit in de haarwortel en niet in de haar zelf. Als je haar doneert voor een pruik wordt het afgeknipt en bevat het geen haarwortel."

Klein stukje DNA

Toch zit er volgens Meulenbroek wel een klein stukje DNA in de haar zelf: "Maar dat is niet zo uniek en kun je niet zomaar gebruiken om te herleiden tot iemand. Wil je echt aan de hand van een haar iemand vinden, dan moet daar toch echt een haarwortel aan zitten."

Beluister hieronder het hele fragment uit Bureau Kijk In De Vegte:

Kan je als dader worden aangewezen als je gedoneerde haar wordt gevonden?


Bureau Kijk In De Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
zo 12:00 - 14:00

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie