Waarom hebben blonde mannen vaak een rossige baard?

Bureau Kijk In De Vegte zoekt het uit

Moniek uit Amersfoort vraagt zich af: waarom hebben blonde mannen vaak een rossige baard? Dat willen ze bij Bureau Kijk in de Vegte nu wel eens weten!

Het haarzakje als beginpunt

Luisteraar Moniek heeft twee zonen met blond haar. Als zij hun baard laten staan, wordt hij rood van kleur. Dokter Plinck is haarspecialist en legt uit waar de oorzaak ligt: "Het begint allemaal in het haarzakje. Je hebt twee soorten pigment, het donkere en het lichtere. De onderlinge verhouding bepaalt de kleur. Hoeveel er van een pigment wordt toegevoegd, is genetisch bepaald."

Verschil in kleur

Het mengsel van pigmenten is voor baardhaar anders dan voor hoofdhaar. Plinck vertelt: "Die zijn vanuit de wortel al anders gemaakt, waardoor de pigmentverhouding net iets anders is. Het accentverschil zorgt ervoor dat baardhaar van iemand die blond is net iets roder wordt." Volgens de dokter stamt het verschil in kleur al uit de oertijd: "Toen we als mensen nog op vier poten liepen, zag je dat de rug wat donkerder was dan de buik. Bij de kat en hond zie je het nog steeds. Kennelijk is dat bij mensen ook zo gebleven. Je baardhaar hoort bij de buikkant en is daardoor lichter."

Het hele fragment uit Bureau Kijk in de Vegte check je hier:

Waarom hebben blonde mannen vaak een rossige baard?


Bureau Kijk In De Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
zo 12:00 - 14:00

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie