Programma

Waarom maak je het medicijndoosje altijd aan de verkeerde kant open?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom maak je het medicijndoosje altijd aan de verkeerde kant open?

We maken het medicijndoosje altijd open aan de kant waar de bijsluiter om de strip heen zit gevouwen. Nou ja, dat denken we in elk geval.

Hoe zit het?

Lisette wordt er gek van. Ze vraagt zich net als veel andere luisteraars af hoe het toch komt dat we de doosjes altijd openmaken aan de kant van de bijsluiter. Manfred te Grotenhuis is als statisticus verbonden aan de Radboud Universiteit en weet hoe het zit. Hij kan er kort over zijn: de bewering klopt niet. “Het komt doordat mensen vreemde gebeurtenissen veel beter onthouden dan de dingen die ons dagelijks overkomen”, vertelt Te Grotehuis. Hij neemt als voorbeeld het stoplicht: “Ik heb vaak het idee dat ik altijd voor rood sta. Maar dat is helemaal niet zo. Die dingen zijn gewoon een beetje ergerlijk en die slaan we op in ons geheugen. Al die keren dat ik bij groen kan doorrijden, die vergeet ik.”

Statistisch gezien

Maar is het statistisch gezien dan echt niet mogelijk? Zolang er geen vreemde krachten in het spel zijn niet, weet Te Grotehuis. Het werkt volgens hem hetzelfde als met het winnen van de loterij: “Overal ter wereld wint elke dag iemand de loterij. Daar is niets bijzonders aan. Maar de persoon die wint denkt dat het heel bijzonder is. Als je het als statisticus bekijkt, moet je gewoon je schouders ophalen. Als je een beetje van een afstand naar dit soort dingen kijkt, zijn bijzondere gebeurtenissen eigenlijk heel normaal.”

Beluister het hele fragment hier terug:

Waarom maak je het medicijndoosje altijd aan de verkeerde kant open?

Proef op de som

Ze nemen bij Bureau Kijk in de Vegte de proef op de som en openen geblinddoekt een aantal doosjes. Klopt de statistische kijk op dit vraagstuk?

Bekijk het hier:

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie