Adam Lambert duizelingwekkend goed als frontman Queen in Ziggo Dome
Een haast oneindige stroom aan hits

14 november 2017 07:31

Freddie Mercury is onvervangbaar. Dat weet zanger Adam Lambert maar al te goed wanneer hij maandagavond met de twee originele leden van Queen optreedt in de Ziggo Dome. Toch is het niets minder dan een weergaloze rockshow.


Niet te doen

Ga er maar aan staan, in de voetsporen treden van één van de beste en meest geliefde rockzangers aller tijden. Het is niet te doen. Toch zijn er geregeld andere vocalisten geweest die ter nagedachtenis aan Freddie Mercury hebben opgetreden met de overgebleven Queen-leden. Dit gebeurde voor het eerst tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert in 1992 en later zongen onder andere Robbie Williams, jongensgroep Five, de cast van de Queen-musical We Will Rock You en Freddie’s grote voorbeeld Paul Rodgers mee met gitarist Brian May en drummer Roger Taylor. Geen van allen wisten ze de geest van de originele Queen-zanger zo goed te vangen als Adam Lambert.

IJzeren reus

De Europese tournee van Queen met Adam Lambert kent louter uitverkochte shows en dat is ook het geval in de Ziggo Dome. Het concert wordt afgetrapt met een fragment van de monsterhit ‘We Will Rock You’, nadat de robot op de hoes van het veertig jaar oude Queen-album News Of The World het decor omhoog tilt. Deze jubilerende ijzeren reus, ook bekend als Frank, keert later in de show nog een paar keer terug, ook al worden er slechts drie nummers van News Of The World gezongen.

Vocale kunsten

Queen laat zich meteen van zijn meest stevige kant zien door achtereenvolgens ‘Hammer To Fall’, ’Stone Cold Crazy’ en ’Tie Your Mother Down’ te spelen. De flamboyante Adam Lambert krijgt hierin al uitgebreid de gelegenheid om zijn vocale kunsten te tonen, met de vertrouwde stemmen van May en Taylor op de achtergrond. De zanger is duizelingwekkend goed als frontman van Queen. Dat terwijl nummers als ‘Another One Bites The Dust’, ‘Fat Bottomed Girls’, ‘Don’t Stop Me Now’ en ‘Bicycle Race’ onlosmakelijk verbonden zijn aan het weerkrachtige stemgeluid van Freddie Mercury.

Kitschfactor

De lofzang op de fiets wordt vastgeplakt aan Roger Taylors ode aan de automobiel, ‘I’m In Love With My Car’, waarbij de drummer de zang overneemt van Lambert. Het hoofd van robot Frank komt tevoorschijn uit het gitaarvormige podium, terwijl Lambert met lichtgevende hoge hakken aan zijn voeten er bovenop ligt en ‘Killer Queen’ zingt. Lambert vertegenwoordigt de kitschfactor van Queen met verve en doet dat met net zo’n dikke knipoog als Freddie Mercury ook gedaan zou hebben. Zijn performance bij ‘Get Down, Make Love’ is heerlijk over-the-top.

Freddie is er toch een beetje bij

Bij de serieuzere Queen-songs maakt Lambert pas op de plaats. Zijn uitvoering van ’Somebody To Love’ doet sterk denken aan die van George Michael (waarbij Brian May Adam Lambert stuntelig Albert noemt) en hij zingt ‘Under Pressure’ als duet met Roger Taylor, die de vocalen van David Bowie voor zijn rekening neemt. Het meest emotionele moment in de show is wanneer Brian May solo ‘Love Of My Life’ zingt met akoestische gitaar. Freddie Mercury verschijnt achter hem op het scherm om de laatste passage van de ontroerende ballad te zingen.

Alle registers gaan open

In de haast oneindige stroom aan Queen-hits (‘I Want It All’, ‘Crazy Little Thing Called Love’, ‘A Kind Of Magic’, ‘I Want To Break Free’, ‘Who Wants To Live Forever’, ‘Radio Gaga’) krijgt Lambert de ruimte om zijn doorbraakhit ‘Whataya Want From Me’, geschreven door zangeres Pink, te zingen. De finale is weggelegd voor de klassieker der klassiekers, het machtige ‘Bohemian Rhapsody’, de plaat die het vaakst bovenaan de Top 2000 stond. Alle registers worden opgetrokken, met de gitaarsolo van May als onbetwist hoogtepunt, en het publiek zingt iedere Galileo en Figaro mee. Als toegift van deze smetteloze rockshow volgen ‘We Are The Champions’ en nogmaals ‘We Will Rock You’.

Foto's: Bullet-Ray

Delen

Laat een reactie achter
Plaats reactie11 Reacties

Geschreven door:   Desiree 21 november 2017 - 13:34 uur

Het was voor de derde keer een geweldige show!
Genoten van Brian Roger en natuurlijk Adam! Freddie is niet te vervangen..maar de muziek blijft!
Elk concert kan wel eens de laatste keer zijn..dus ben er iedere keer bij!
Lov them all!


Geschreven door:   Sandra Noteboom 21 november 2017 - 12:20 uur

Wat een heerlijk optreden en wat een goede strot heeft Adam Lambert.
Mijn man is een groot fan van Queen en wilde eerder niet mee naar een optrden met Adam Lambert.
Queen zonder Freddy is geen Queen zei hij..
Maar genoten dat hij heeft!
En ik ook!


Geschreven door:   Marcel 16 november 2017 - 11:56 uur

Was een super show, mooie foto's.


Geschreven door:   Petra kon 14 november 2017 - 18:24 uur

Gisteren de show gezien en gehoord. Wauw. echt Adam je bent een kanjer. Het was een super. Dit maak je geen 2x me 2.QUEEN top. Emoties nostalgie en adam erbij. Wauw.


Geschreven door:   Jacqueline 14 november 2017 - 17:02 uur

Eindelijk in ieder geval 1 woord gevonden voor gisteravond... Weergaloos... niets dekt de lading echt. Wat een avond...


Geschreven door:   Edward de Boer 14 november 2017 - 15:15 uur

Now i was there! (Radio) Giga(ntisch) goed! Jent zijn weerga niet! Was een geweldig concert! Zelden zoiets gezien! Compliment aan queen, maar ook aan medewerkers ziggodome! Het was allemaal perfect geregeld! Kortom een niet te vergeten concert!


Geschreven door:   Judith 14 november 2017 - 13:29 uur

Met mijn zoontje van 7 geweest, wat een show. Er was veel respect naar freddie mercury toe. Het was fantastisch.


Geschreven door:   Anja Heida 14 november 2017 - 10:17 uur

Geweldige show, net als de vorige keer. Helaas Freddie (en John Deacon) nooit in het echt kunnen zien maar als echte die hard Queen fan is het toch geweldig om Brian en Roger dan nog wel te kunnen zien, kippenvel en magisch!


Geschreven door:   Franca Oud 14 november 2017 - 10:12 uur

Oooh inderdaad Brian May met Freddy was echt zo ontroerend en intiem. Een GEWELDIG concert. Boven alle verwachtingen uit en Adam, ubergay, overdetop, maar extreem goed! I love it....


Geschreven door:   Marlyn 14 november 2017 - 09:25 uur

Tja als Brian May en Roger Taylor Adam goedkeuren moet hij wel top zijn! Nou hij heeft zichzelf bewezen hoor......wat een geweldige show was dat!


Geschreven door:   Diana van Wolferen 14 november 2017 - 08:50 uur

Yep, ik was erbij. Het was geweldig en damn wat deden ze het met zijn allen niet te beschrijven goed. Diana van Wolferen