Minder koffie drinken wel verstandig?

Hoogleraar Geleijnse zegt van niet

Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten, vertelt in Volkskrant dat koffie drinken helemaal niet zo slecht is.

Goede vochtbalans

​Uitdroging, een laag libido en een dikmaker: koffie is volgens veel mensen slecht voor de gezondheid. "Om het eerste misverstand maar meteen uit de weg te ruimen: koffie droogt je lijf niet uit", zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekte in Volkskrant. "De cafëine in koffie prikkelt je blaas een beetje. Maar dat betekent alleen maar dat je iets éérder gaat plassen van koffie, niet méér." Een paar flinke bakken koffie drinken zou volgens Geleijnse zelfs goed voor je zijn: "Dat draagt bij aan een goede vochtbalans." 


"Koffie droogt je lijf niet uit"


- Hoogleraar Marianne GeleijnseGoed voor het hart

​Het is waar dat koffie even de bloeddruk verhoogt, maar die daalt daarna weer snel. Dit effect kan vergeleken worden met een kort sprintje trekken naar de bus. Een 'bakkie pleur' is daarnaast ook niet slecht voor het hart. Geleijnse heeft net een onderzoek afgerond waaruit blijkt dat mensen die een hartinfarct hebben gehad beter koffie kunnen blijven drinken. Het verlaagt namelijk de kans op overlijden met 10 procent. Om van een bakkie over te gaan op een warme thee: wist je dat thee gezonder is wanneer je het water opwarmt in de magnetron? Je leest het hier

STER Advertentie
STER Advertentie