Het Unplugged-album Eric Clapton is 25 jaar oud

Het meest succesvolle MTV-optreden ooit

De meningen over Eric Claptons Unplugged-album zijn verdeeld, maar dat maakt zijn optreden voor MTV niet minder legendarisch!

Afgezwakte blues of emotioneel beladen?

De reacties op het album Unplugged van Eric Clapton lopen nogal uiteen wanneer het album in 1992 verschijnt. De ene recensent vindt dat Clapton afgezwakte versies laat horen van zijn bluesnummers, de ander vindt het een bijzonder aangenaam album met de akoestische versie van 'Tears In Heaven' als emotioneel hoogtepunt. Bovenal introduceert het Clapton bij een jonge groep luisteraars, de MTV-generatie, bijna een decennium na zijn laatste grote hit 'Forever Man', gemaakt met medewerking van Phil Collins en leden van Toto.

Niet de eerste

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Eric Clapton niet de eerste artiest die een Unplugged-optreden opneemt voor MTV. Die eer gaat naar Paul McCartney, die al een jaar voor Eric Clapton covers van rock-'n'-rollnummers en Beatles-hits in akoestische omlijstingen laat horen. Clapton perfectioneert het concept en maakt het meest succesvolle Unplugged-album aller tijden. In Nederland staat hij zes weken op nummer 1 met het album. De enige andere artiest die in Nederland de eerste plek behaalt met een Unplugged-plaat is Mariah Carey (zij het 'maar' drie weken). 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Vampiers en facehuggers

Het uitgeklede optreden van Eric Clapton, die na het overlijden van zijn zoontje uit een emotioneel dal probeert te klimmen, is een inspiratie voor legio artiesten die later ook een Unplugged-album opnemen, waaronder Alanis Morissette, R.E.M., Neil Young, Alicia Keys, Bob Dylan, The Corrs, Alice In Chains, Bryan Adams en natuurlijk Nirvana. Clapton neemt zijn Unplugged-plaat op 16 januari 1992 op tijdens een optreden in de Bray Studios in Groot-Brittannië, waar ook de films The Rocky Horror Picture Show en Alien (voor een deel) zijn gefilmd.

Stermuzikanten

Wie in 1992 voor de tv zit om Claptons Unplugged-special te bekijken, weet dat hij zeker niet in zijn eentje met een gitaar op schoot zit. De meestergitarist wordt bijgestaan voor een legio aan stermuzikanten, waaronder zangeres Katie Kissoon ('Sing Along', 'Sugar Candy Kisses'), Amen Corner-gitarist Andy Faitweather Low ('If Paradise Is Half As Nice'), Tom Petty-drummer Steve Ferrone, Allman Brothers-toetsenist Chuck Leavell en bassist Nathan East, die te horen is op albums van Lionel Richie en Daft Punk. Toch herinner je je vooral die zes snaren van Clapton zelf.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.STER Advertentie
STER Advertentie