Elton John smijt met hits in Ziggo Dome

25 topnummers van de grootmeester van de pianorock

Het is toch al zeker weer twee presidentsverkiezingen geleden dat Elton John in Nederland optrad, maar in een nagenoeg uitverkochte Ziggo Dome haalt hij de schade in.
Vette pech

Fans van Reginald Kenneth Dwight, zoals de zanger en pianist bij geboorte heette, moesten de laatste jaren geregeld uitwijken naar concerten over de grens als ze hun idool live aan het werk wilden zien. Het groots aangekondigde Royal Beach Concert, waar hij samen met Bryan Adams en Golden Earring op het affiche stond, werd in 2011 afgelast en ook zijn eigen show in de Ziggo Dome werd afgeblazen. Vette pech.

In stijl

Dat Sir Elton toch wel gemist werd, wordt duidelijk wanneer hij de bühne van een zeer goed gevulde Ziggo Dome betreedt. Gehuld in een met rode glitters versierde zwarte mantel en met een spiegelende bril op zijn neus trapt Elton John zijn eerste concert in jaren in stijl af. Niet met een grote hit, maar met 'Funeral For A Friend/Love Lies Bleeding', het elf minuten durende openingsnummer van zijn elpee Goodbye Yellow Brick Road.

Om deze Instagram-post te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuw vs oud

De muzikanten van Elton John moeten dus meteen aan de bak, want dat rock-epos uit de jaren 70 is best een pittig stuk uit zijn catalogus. De toon wordt wel meteen gezet, want het concert duurt dik tweeënhalf uur en bestaat uit 25 liedjes, grotendeels uit Johns gloriedagen tussen 'Your Song' en 'I'm Still Standing'. Deze tournee is naar aanleiding van zijn recente album Wonderful Crazy Night, waar maar twee liedjes van gespeeld worden. Daar tegenover staan er zeven van Goodbye Yellow Brick Road.

Guilty Pleasures

De suikerzoete ballads uit de jaren 80 en 90 zijn geheel afwezig. Dus geen 'Nikita' of soundtracknummers uit The Lion King en zelfs zijn Britse nummer 1-hit 'Sacrifice' wordt overgeslagen. Deze guilty pleasures worden niet gemist in deze show waarin oudere liedjes als 'The Bitch Is Back', 'Bennie And The Jets', 'Sad Songs (Say So Much)', 'I'm Still Standing' en 'Saturday Night's Alright (For Fighting)' het publiek uit de stoelen krijgt.

Zwaarder en lager

Liefhebbers van het rustigere werk van Elton John worden ruimschoots tevredengesteld met heerlijk relaxte 'I Guess That's Why They Call It The Blues', het wonderschone 'Tiny Dancer', tranentrekker 'Sorry Seems To Be The Hardest Word', het vertederende 'Daniel', powerballad 'Don't Let The Sun Go Down On Me' en zijn tijdloze doorbraakhit 'Your Song'. Johns band probeert zoveel mogelijk de plaatversies na te bootsen, al is zijn stem zwaarder en lager dan destijds.

Grootmeester

Tussen de enorme stapel hits verstopt Elton John de albumparels 'Levon', 'Have Mercy On The Criminal' en 'All The Girls Love Alice', een genot voor de hele grote fans. Na een onvolprezen muziekavond van tweeënhalf uur keert de grootmeester van de pianorock voor nog eens twee nummers terug achter zijn vleugel. Met 'Candle In The Wind', hier met de originele tekst uit 1977, en 'Crocodile Rock' zwaait de muzikant zijn fans uit. Het zal toch niet weer acht jaar duren voor hij weer terugkeert?

Foto's: Bullet Ray | Bekijk meer foto's

STER Advertentie
STER Advertentie