Gregory Porter krijgt HMH moeiteloos stil

En ontvangt oorverdovend applaus

Het ene moment laat hij je nog luid protesteren tegen Donald Trump, het andere luister je ademloos naar zijn zielenroerselen: dat is Gregory Porter op zijn best in de HMH.
Getuiges

Nog lang niet iedereen is bekend met het oeuvre van de zanger die in 2015 een bescheiden zomerhitje scoort met 'Liquid Spirit', maar wie dat wel is, weet dat Gregory Porter is briljant zanger is met zowel opbeurende als ontroerende jazznummers. Ook het publiek dat naar de Heineken Music Hall, kortweg HMH, is toegestroomd, is daar op vrijdagavond getuige van. Met als kers op de taart het Nederlandse jazzensemble New Cool Collective als opwarmer.

Vakkundigheid

Porter zet de opzwepende ritmes van New Cool Collective voort met openingsnummer 'Holding On', een track die hij opnam met de Britse dance-act Disclosure. Van meet af aan demonstreert de begeleidingsband van Porter zijn vakkundigheid in lang opgerekte versies van nummers als 'Take Me To The Alley' en 'On My Way To Harlem', zonder dat de muzikanten de minder in jazzmuziek ingevoerde concertbezoekers afschrikken.

Donald Trump

Het diepe, warme stemgeluid van Gregory Porter klinkt troostend in lieflijke ballads als 'Don't Be A Fool' en 'Hey Laura', maar tegelijkertijd ferm in het soulvolle 'Musical Genocide' en gepassioneerd in een zeer dansbare uitvoering van 'Liquid Spirit'. Hij roept het enthousiaste publiek op zo luid in de handen te klappen 'dat Donald Trump het kan horen'. Er wordt massaal gehoor aan gegeven met een enorm luid applaus. Het publiek eet uit Porters hand.

Breekbaar

Tot tweemaal toe weet Gregory Porter de compleet uitverkochte HMH muisstil te krijgen. De muzikale exercities van zijn bandleden, waaronder een voortreffelijke organist en steengoede saxofonist, zijn een must voor het oor van elke muziekliefhebber, al weet Porter zijn fans in de toegift nog te beroeren met de even aangrijpende als breekbare pianoballad 'Water Under Bridges'. De concertbezoekers hangen aan Porters lippen, want alles wat er uit voortkomt is prachtig.

Foto's: Bullet-Ray 

STER Advertentie
STER Advertentie