Wat je niet wist over ‘het vinkje’

Blauw is ongezonder gezond dan groen

Het vinkje verdwijnt en dit is waarom.

Je kunt er niet blind op varen

Dit wist je misschien nog net wél: het vinkje wijst ons tot vandaag op de bewuste keuze binnen de productgroep. Dus ook de iets minder zoete frisdrank, de tikkeltje minder vette mayo wordt aangemerkt als ‘bewuste keuze’. En zo kun je je wagen volladen met ‘bewuste keuzes’ die feitelijk kneiter-ongezond zijn. 

De blauwe is voor.. eh

Ok, dus een ‘bewuste keuze’ is niet per sé een bewuste keuze. Maar dan is er ook nog een groen en een blauw vinkje. De groene is voor de gezonde gezonde producten en de blauwe voor de eh gezondere ongezonde producten. Dus ehm. Nou ja, op de frisdrank vind je dus niet de groene maar de blauwe.

Het vinkje punt nl

Om aan alle verwarring een einde te maken is er een site. De site van het vinkje heet: hetvinkje.nl. Een uitstekende en eensluidende naam natuurlijk, al hebben we om de één of andere duistere reden nooit voor het schap gestaan en gedacht: is deze cola nou gezond? Even checken op hetvinkje.nl

Er komt een app

Het vinkje is dus ondanks de ongetwijfeld prima bedoelingen geen onverdeeld succes. Dag vinkje, wat moeten we zonder je? Minister Edith Schippers ziet wel iets in een app. De consumentenbond, die fel actie voerde tegen het vinkje, denkt daar anders over.

Oma zegt oké

Één jaar lang krijgen winkels de tijd om de vinkjes te verwijderen. Tot er iets nieuws voor in de plaats komt, is het misschien een goed idee om maar gewoon niet te veel te eten van wat je oma niet als voedsel zou herkennen.

Zou dat niet een mooi keurmerk zijn?

STER Advertentie
STER Advertentie