Zo zag Pearl Jam het levenslicht

Het begon allemaal met 'Alive'

"Oh, I'm still alive!" Nog steeds, ja, dus Pearl Jam viert zijn 26e verjaardag. Het begint in 1991 met die ene rockhit met een creepy tekst.

Tijd voor iets nieuws

Het ontstaan van 'Alive' hangt samen met het ontstaan van Pearl Jam. De muziek wordt in 1990 geschreven door gitarist Stone Gossard, dan nog lid van Mother Love Bone. De zanger van die band, Andrew Wood, zingt al eens een tekst op dat nummer, maar hij overlijdt in maart 1990 na een overdosis heroïne. Samen met bandlid Jeff Ament en jeugdvriend Mike McCready richt Gossard een nieuwe band op: Mookie Blaylock, vernoemd naar een basketballer van Atlanta Hawks met rugnummer 10 (Ten). Later wordt dat Pearl Jam, een synoniem voor sperma.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Surfende beveiliger

Een zanger ontbreekt nog, maar die hopen de muzikanten uit Seattle te vinden met het rondsturen van een demo. Op die demo staat de instrumentale track 'Dollar Short', dat later 'Alive' zou gaan heten. Via allerlei omwegen komt het cassettebandje van  in handen van de in San Diego woonachtige Eddie Vedder, die in 1990 nog werkzaam is als beveiliger. Na beluistering van het cassettebandje gaat Vedder het water op om te surfen, waar hij het idee voor 'Alive' krijgt. Hij gooit het bandje op de post en wordt daarna gebeld door Gossard.

Nevenproject

Vedder gaat in de zomer van 1990 op auditie in Seattle en de eerste opname van 'Alive' is meteen raak. Enkele maanden voor 'Alive' verschijnt, is Vedder ook nog te horen op het titelloze debuutalbum van Temple Of The Dog, een gelegenheidsband bestaande uit de leden van Pearl Jam en Soundgarden-zanger Chris Cornell. Het album is een eerbetoon aan hun vriend Andrew Wood, die tijdens zijn studie een kamergenoot is van Cornell. Wanneer Pearl Jam en Soundgarden in 1992 doorbreken, wordt dat album opnieuw uitgebracht.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Oedipuscomplex

De tekst van 'Alive' is deels persoonlijk, de andere helft komt voort uit de levendige fantasie van Eddie Vedder. Het autobiografische deel gaat over Vedders moeder, die hem in zijn pubertijd vertelt dat zijn biologische vader is overleden en dat de man waarvan hij denkt dat het zijn vader is in werkelijkheid zijn stiefvader is. Het deel dat Vedder erbij verzint, is de incestueuze relatie die de moeder met de ik-persoon heeft. Het ontgaat zelfs de preutse Amerikanen, want het nummer wordt volop op de radio gedraaid in de VS. Zonder censuur.


"Oh, she walks slowly across a young man's room, she said I'm ready... For you."


- Eddie Vedder, 'Alive'Debuutsingle 'Alive' verschijnt op 2 augustus in de VS, maar in Europa moeten we er nog een maandje of vijf over wachten voor de rocksong ook hier de hitparades bereikt. Nederland is één van de weinige landen waarin 'Alive' in de top 20 terechtkomt, maar alleen in Australië is het nummer in de top 10 te vinden. In ons land zijn 'Dissident' en 'Just Breathe' wél top 10-hits. 

STER Advertentie
STER Advertentie