Programma

Help! Hoe overleef ik een festival?

  1. Nieuwschevron right
  2. Help! Hoe overleef ik een festival?

Festivals zijn leuk! Maar er zijn ook wat dingen die het een stuk minder aangenaam kunnen maken. Wij helpen je er doorheen!

Ze staan weer voor de deur: de popfestivals die tot en met september overal in het land te vinden zijn. Van kleine lokale festivalletjes tot grote muziekevenementen als Lowlands, Bospop, Dance Valley, Concert At Sea en Mysteryland. Misschien ga je wel voor het eerst naar een festival dit jaar, bijvoorbeeld omdat je heel graag Muse wil zien op Lowlands, of is het alweer een poosje geleden dat je er was. Hieronder zeven nuttige tips van doorgewinterde festivalgangers om jouw ervaring nog beter te maken.

1. Laat je niet kisten door regen

Stel, je bent op een festival en je ziet op Buienradar dat er een enorme plensbui aan komt zetten. Shit. Sta je dan, in de blubber. Niet gevreesd, want zon of regen: het feest gaat gewoon door. Op bijna elk festival verkopen ze wel regenponcho's, dus als de wolken zich boven je hoofd samenpakken, kun je toch droog blijven. Een hele dag in klamme natte kleding rondlopen, verpest de festivalvreugde en daar kun je ziek van worden. Meestal zijn er wel kluisjes aanwezig waar je droge kleren kan droppen. Of wacht in je tent tot de bui voorbij is.

2. Er is altijd wat te drinken

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: er valt geen spatje regen, maar je staat de hele dag in brandende zon. Nadat je je met zonnebrandcrème hebt ingesmeerd (of aftersun, als het al te laat is), heb je wel trek in een drankje. Veel alcohol drinken in de volle zon is niet het beste idee als je nog een hele festivaldag voor de boeg hebt, dus wissel af met wat water. Dat kost je niks, want Nederlandse festivals zijn verplicht een aantal waterpunten te hebben. Neem geen eigen flesjes mee, die worden toch bij de ingang door de beveiliging weggegooid.

3. Zó vind je een goed plekje

Je kijkt er echt al maanden naar uit, dat ene optreden van jouw favoriete artiest. Je moet erbij zijn, maar als je aankomt tegen de tijd dat jouw muzikale held begint, staat het al helemaal vol voor het podium. Balen. Als het concert in een tent gehouden wordt, wat veel voorkomt op festivals, dan kun je het beste via de zijkanten proberen naar het voren te lopen. Vaak is het erg druk achterin zo'n tent, terwijl er vooraan volop plek is. Nog beter is om gewoon ruim op tijd aanwezig te zijn, met het risico dat je misschien andere leuke optredens mist. Keuzes, keuzes.

4. Voorkom die vervelende piep in je oren

Als bovenstaande tip werkt, dan sta je als het goed is vooraan bij het optreden dat je zo graag wil zien. Super! Maar dan begint het concert en blijkt dat je vlakbij zo'n dikke speaker staat. Veel te hard geluid, alles klinkt als één grote brij. Grote kans dat je dag daarna een piep in je oren hebt. Of erger: een continue piep van teveel geluidsoverlast. Bescherm je oren dus. Dat kan op allerlei manieren, van goedkope (soms gratis) oordopjes van schuimrubber tot op maat gemaakte in-earsystemen of een (modieuze) koptelefoon tegen herrie.

5. Goed schoeisel is een must

Net een paar mooie nieuwe schoenen gescoord en je wil ze graag aan al je vrienden showen? Doe maar niet, want na een enkele festivaldag is het nieuwe er wel van af. Zeker bij enige regenval. Trek goed ingelopen schoenen aan. Wil je toch met je nieuwe schoenen pronken, neem dan een extra paar mee. Op festivals loop je toch al gauw een paar kilometer per dag en dan zijn blaren echt niet fijn. Daarom zijn blarenpleisters geen overbodige luxe als je niet gewend bent veel te lopen. Gaat het flink regenen? Verruil je gympies voor laarzen.

6. Laat je telefoon in je zak

Als je echt een te gek optreden ziet, wil je dat graag met de hele wereld delen. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en de voicemail van je beste vriendin. Leuk allemaal, maar dat vraagt ontzettend veel van de batterij van je telefoon. Het scheelt al heel veel als je de wifi uitzet als je die niet nodig hebt (en waarschijnlijk toch geen bereik hebt) of om de energiebesparingsmodus aan te zetten. Een powerbank of batterypack helpen je uit de brand als je nog maar een paar procent stroom hebt. Met een goed opgeladen telefoon kun je de hele dag 'uitzingen'. Of hou 'm gewoon in je zak en geniet van de muziek.

7. Loop door!

Wat je vaak ziet op festivals is dat er op bepaalde plekken bottlenecks zijn, plekjes waar het heel druk is. Bijvoorbeeld bij de bar, eettentjes en natuurlijk bij de toiletten. Je kunt natuurlijk met z'n allen op een kluitje gaan wachten bij de eerste de beste bar, eettent of wc die je tegenkomt, maar ervaring leert, is dat als je net ietsje verder doorloopt je bij een minder drukke bar, eettent of wc uitkomt. Nu denk je misschien: wat een stomme tip. Maar onthou 'm toch maar voor die ene keer dat je hele hoge nood hebt en er een gigalange rij staat.

Foto's: Bullet-Ray

8. Tips van de EHBO

Bij Wout2day geeft het Rode Kruis advies wat te doen bij ongevallen. Hoe herken je ze, hoe gebruik je drugs en wat moeten we écht doen bij hevig onweer.

Ster advertentie
Ster advertentie