Programma

Mad Max grote winnaar van de Oscars

  1. Nieuwschevron right
  2. Mad Max grote winnaar van de Oscars

Het was een lange zit, maar alle beeldjes zijn uitgereikt. Mad Max: Fury Road is met de meeste Oscars onderscheiden dit jaar.

Tien uit twaalf

Weinig kenners zagen van tevoren aankomen dat de film Mad Max: Fury Road dé grote winnaar bij de Academy Awards van dit jaar zou zijn. De vierde film uit de populaire Mad Max-reeks was twaalf keer genomineerd en de makers mochten uiteindelijk tien Oscar-beeldjes mee naar huis nemen, onder andere voor beste geluideffecten, beste kleding en beste grime.

Niet de grote winnaar

Filmkenner René Mioch neemt na afloop de awardceremonie nog een keer door met Rob Stenders en Jeroen Kijk in de Vegte. "Je mag Mad Max niet de grote winnaar noemen", beweert Mioch, omdat de film niet bekroond is met de belangrijkste Oscars: die van beste film, beste regisseur, beste acteur en actrice. Ook heeft hij het over de controverses en de opvallende hoogtepunten.

Volle prijzenkast

De 26-jarige actrice Brie Larson sleepte de Oscar in de wacht voor haar hoofdrol in de film Room. Eerder werd ze voor dezelfde rol al bekroond met een Golden Globe, BAFTA Award, Critic's Choice Award, Screen Actors Guild Award en Independent Spirit Award. Haar prijzenkast begint inmiddels dus al behoorlijk vol te raken.

Eindelijk wint 'ie 'm

Alle ogen waren dit jaar gericht op Leonardo DiCaprio. De succesvolle acteur werd vaak genomineerd voor de felbegeerde filmprijzen, maar won er nooit eentje. Dit jaar is het dan eindelijk raak. DiCaprio kreeg het beeldje voor zijn hoofdrol in de historische dramafilm The Revenant. Van de twaalf nominaties werden er drie aan die film toebedeeld: naast beste acteur ook de prijzen voor beste regisseur (Alejandro G. Iñárritu) en beste cinematografie.

Tijdens de speciale NPO Radio 2 Oscar Night met Frank van 't Hof en Thomas van Vliet was live te horen hoe DiCaprio zijn eerste Oscar in ontvangst nam:

Amy Winehouse

Zangeres Amy Winehouse kreeg postuum een Academy Award, want de documentaire over haar leven viel in de prijzen in de categorie beste lange documentaires. De film Amy, van Asif Kapadia en James Gay-Rees, won het van documentaires over onder andere Nina Simone, de opstand in Oekraïne en de Mexicaanse drugsoorlog.

Beetje vals

Tijdens de vier uur durende show was er tussen de prijzenregen door ook de nodige aandacht voor muziek. Zangeres Lady Gaga en R&B-zanger The Weeknd gaven elk een prachtig optreden weg met hun genomineerde filmnummers. Er was veel kritiek op de uitvoering van 'Writing's On The Wall', het Bond-nummer van Sam Smith. Er zaten een paar valse nootjes in. Filmkenner Robbert Blokland was niet erg te spreken over het liedje, dat desondanks een Oscar won.

Slipje van Rihanna

Dit jaar was er de nodige controverse over de Oscar-uitreikingen vanwege het hoge aantal blanke acteurs dat is genomineerd. Stand-upkomiek Chris Rock presenteerde de 88e editie van het prijzengala en besteedde in zijn openingspraatje uitgebreid aandacht aan de kritiek. Hij bespotte Will Smith en zijn vrouw Jada omdat zij de Oscars boycotten. "Dat is hetzelfde als wanneer ik het slipje van Rihanna zou boycotten", grapte Rock. "Daar ben ik ook niet voor uitgenodigd!"

Black Panther-groet

Maar niet alleen Chris Rock maakte grappen over de ophef rondom de Oscars. Ook Sasha Baron-Cohen zette Hollywood te kakken. In de rol van zijn typetje Ali G sprak hij zich uit voor gelijkheid. "Het is een schande dat er geen Oscar is voor Will Smith, Idris Elleboog en die zwarte knakker uit Star Wars: Darth Vader." Hierna maakte hij een Black Panther-groet, een gebalde vuist in de lucht, een referentie naar de burgerrechtenbeweging uit de jaren 60.

Ster advertentie
Ster advertentie