'Formidable' is een klassieker omdat...

omdat het de 'Ne Me Quitte Pas' van nu is

Franstalige nummers zijn van alle tijden, maar met 'Formidable' wist de Brusselse Stromae ineens een gevoelige snaar te raken.

One-hit wonder

Van tijd tot tijd staan er Franstalige nummers in de hitlijsten, daar is niks buitengewoons aan. Zelfs Stromae heeft een paar jaar voor zijn grote doorbraak al een hit met 'Alors On Dans', al wordt hij destijds nog gezien als een one-hit wonder. Hij wordt pas echt serieus genomen wanneer hij in 2013 het album Racine Carée uitbrengt, met de daarvan afkomstige singles 'Formidable', 'Papaoutai', 'Tout Les Mêmes', 'Ta Fête' en 'Ave Cesaria'.

Franse taal raakt je

Veel mensen vallen massaal voor Stromae wanneer ze 'Formidable' horen. Het is een nummer met een hele aangrijpende tekst, die je zelfs met minimale kennis van de Franse taal raakt. Maar ook zonder een woord van 'Formidable' te begrijpen, weet Stromae je aandacht te grijpen met zijn verhalende praatzang. Zowel met zijn bijzondere zangstijl als met zijn poëtische manier van dingen te omschrijven, borduurt hij verder op het werk van Jacques Brel.

'Ne Me Quitte Pas' versus 'Formidable'

Ver voordat Paul Van Haver alias Stromae geboren werd, was Brel een beroemde chansonnier die tot ver buiten de Belgische landsgrenzen werd erkend door liefhebbers van het serieuze lied. 'Formidable' is in intensiteit misschien wel net zo heftig als Brels 'Ne Me Quitte Pas'. In zijn hit vertelt Stromae een verhaal over liefdesverdriet door de ogen van een dronkaard, een onderwerp dat niet had misstaan op een plaat van Brel.

Het moderne Franstalige lied

We hoeven er niet over te twijfelen dat 'Ne Me Quitte Pas', 'Mijn Vlakke Land' en 'Voir Un Ami Pleurer' van Jacques Brel klassiekers van jewelste zijn, maar ook het moderne Franstalige lied heeft zo zijn klassiekers. 'Formidable' is er daar absoluut één van. Als het liedje je zelf nog niet overtuigd heeft, dan moet je Stromae zeker een keertje live gaan zien. Dan ben je sowieso om.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie