Hoe 'Take Me To Church' een klassieker werd

De lange omzwerving van Hozier

Je wordt niet zomaar een klassieker. Zo had 'Take Me To Chuch' van Hozier even nodig om tot een echte klassieker uit te groeien.

Bij zijn ouders op zolder

Inmiddels zing je 'm moeiteloos mee, maar het heeft bijna anderhalf jaar geduurd voordat het nummer de eerste plek bereikt in de Nederlandse hitlijst. De Ierse singer-songwriter Hozier schrijft het liedje nadat de relatie met zijn eerste vriendinnetje stukloopt. Hij woont dan nog bij zijn ouders en op een late avond neemt hij daar op zolder de demoversie op van 'Take Me To Church'. Deze demo komt terecht bij het kleine platenlabel Rubyworks.

De stem blijft behouden

Producer Rob Kirwan vindt de demo-opname van 'Take Me To Church' zo goed dat hij het nummer eigenlijk helemaal niet opnieuw wil opnemen. Hij voegt wat extra instrumenten toe, maar Kirwan houdt de vocalen van de demo in tact. De voltooide versie wordt in september 2013 in Ierland uitgebracht en piekt een maand later op de tweede plek, onder Lorde's doorbraaksingle 'Royals'.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Homoseksualiteit

Het is vooral de videoclip van 'Take Me To Church' die ervoor zorgt dat Hozier ook buiten Ierland onder de aandacht komt. In het filmpje zien we twee homoseksuele jongemannen die worden belaagd vanwege hun geaardheid. De grote platenfirma's doen Hozier allemaal een aanbod en uiteindellijk tekent de zanger bij Columbia Records, waar ook Bruce Springsteen en Beyoncé onder contract staan.

Optredens in Nederland

De programmeurs van het Nederlandse showcasefestival Eurosonic zijn er vroeg bij en boeken Hozier voor een optreden in januari 2014. De daaropvolgende zomer wordt Hoziers eerste single langzaamaan opgepikt door wat radiostations en in hetzelfde weekend dat 'Take Me To Church' op een bescheiden 43e positie binnenkomt in de Mega Top 50 treedt de Ier op tijdens het nieuwe festival Down The Rabbit Hole in Ewijk.

Hozier zingt 'Take Me To Church' bij modeshow Victoria's Secrets:

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Momentum in de VS

Die zomer wordt 'Take Me To Chuch' een respectabele hit, met nummer 15 als hoogste positie, maar eind augustus is de single uit de hitlijsten verdwenen. In de VS begint het nummer dan pas aan momentum te winnen: het klimt langzaam omhoog in de Top 100, mede dankzij een groeiende aanwezigheid op Spotify en Shazam. Ook in Nederland blijven radiostations het liedje veelvuldig draaien, waardoor het in november terugkeert in de charts.

Ein-de-lijk op nummer 1

In het najaar van 2014 is Hozier wederom een paar keer in Nederland te zien. In de hitlijst staat hij drie weken achter Ed Sheerans nummer 1-hit 'Thinking Out Loud' geparkeerd en vervolgens een weekje achter 'Runaway (You And I)' van Galantis, maar half januari 2015 bereikt 'Take Me To Church' eindelijk de eerste plek. In de Amerikaanse Top 100 blijft Hozier op nummer 2 plakken, achter 'Blank Space' van Taylor Swift, maar we kunnen 'm niet meer wegdenken van de radio.

Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie