Kies de Klassieker: 'One'

Johnny Cash of U2

Soms is het moeilijk kiezen welke versie van een nummer de beste is. Bijvoorbeeld wanneer een oude held zich aan een actuele hit waagt.

U2

Het wil niet echt lukken met de opnames van het album Achtung Baby, wanneer U2 kort na de val van de Berlijnse Muur in de Duitse Hansa Studio's zit. De spanningen tussen de bandleden lopen hoog op, tot gitarist The Edge in de studio aan het pielen is met een gitaarakkoord. Met hernieuwde inspiratie ontstaat ter plekke het nummer 'One', waarbij de hereniging van Oost- en West-Duitsland alsmede de relaties binnen de band Bono inspireren voor de tekst. In maart 1992 bereikt het de twaalfde plek in Nederland, de duetversie met Mary J. Blige piekt in 2006 op nummer 2 (onder Shakira's 'Hips Don't Lie').

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Johnny Cash

De carrière van countryzanger Johnny Cash was in de jaren 80 hevig in verval geraakt, maar Bono is een grote fan. Hij schrijft samen met hem het liedje 'Ellis Island', dat nooit is uitgebracht, en in 1993 vraagt Bono of Cash het U2-nummer 'The Wanderer' wil inzingen. Beastie Boys-producer Rick Rubin helpt Cash uit het slop met de reeks American Recordings-albums. Voor het derde deel, American III: Solitary Man uit 2000, neemt Cash een innemende versie op van de U2-hit 'One'. Leden van Tom Petty and The Heartbreakers spelen er ook op mee.

Welke versie is volgens jou Klassieker. Het origineel, of de cover?

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie