'Haus Am See' is een klassieker omdat...

Duits ineens weer fris klinkt

'Haus Am See' was een hit en is een blijver, gezien zijn non-stop Top 2000-noteringen. En er is nóg een reden waarom het nummer van Peter Fox een klassieker is.

Lekker fris

We vallen maar gelijk met de deur in huis: wat 'Haus Am See' echt een klassieker maakt, is dat de Duitse taal in de oren van de gemiddelde Nederlander ineens heel fris klonk toen Peter Fox het nummer uitbracht. Zo hadden we de taal van onze oosterburen in de recente popgeschiedenis niet eerder gehoord.

Top 2000

'Haus Am See' wordt uitgebracht in 2008. Pas na een jaar wordt het succesvol in Nederland. Het komt dan ineens binnen in de Top 2000 en staat er sindsdien elk jaar in, steeds iets hoger. In 2015 staat het op plek 199, al één van de weinige Duitstalige plaatjes in de lijst.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Aapjes kijken

De single 'Haus Am See' is afkomstig van het album Stadtaffe, wat 'stadsaap' betekent. Dat verklaart wellicht de vele apen in de videoclip bij het nummer. Stadtaffe is het eerste soloalbum van Peter Fox, die in Duitsland bekendheid geniet als lid van de hiphop- en dancehallgroep Seeed.

In die Schule

We vragen ons af of er rond 2009 een stijging te zien is van de populariteit van Duits als vak op de middelbare school. In één klap was de taal van onze oosterburen weer cool, tien jaar na de doorbraak van de populaire Duitse rockact Rammstein. De teksten van Peter Fox zijn echter wat minder expliciet dan die van de Duitse shockrockers. Dus iets meer in de traditie van Herbert Grönemeyer.

Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie