Programma

Waarom is de Superbowl super?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is de Superbowl super?

In de VS vond zondag de spectaculaire vijftigste editie van de American Superbowl plaats. Gijs 2.0 belde met Charles Groenhuijsen met de BoterHamVraag waarom dit zo'n groot spektakel is.

Universiteit

American Football is de grootste sport in de Verenigde Staten. Charles Groenhuijsen legt uit hoe deze sport zo populair is geworden: "Het is ooit voortgekomen uit universiteiten". Het begon eigenlijk vrij klein, maar al snel werden de universiteiten een kweekvijver voor het sporttalent en werd er veel geld mee verdiend.

"Ruw, groot en mannelijk"

De sport zelf wordt door Groenhuijsen als 'ruw, groot en mannelijk' omschreven. Het bevat alle elementen om een 'oer-Amerikaanse sport' te zijn, vindt hij. Zo vertelt Groenhuijsen dat er op het veld dingen gebeuren die op straat makkelijk als strafbaar feit worden behandeld.

Quote

Oer-Amerikaanse sport.

Charles Groenhuijsen

Halftime Show

Tegenwoordig draait het niet zozeer meer om de sport, maar staat juist de befaamde Halftime Show centraal in de wedstrijd volgens Groenhuijsen. Grote namen zoals The Who, U2, Diana Ross, Prince, Michael Jackson betraden het podium al eens eerder tijdens deze show. Dit jaar was de eer aan Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars om het publiek tussen de twee helften te vermaken met een spectaculaire show en dat werd een spetterend succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Stars & Stripes'

Naast de muzikale halftime-show is er voorafgaand aan de wedstrijd een uitvoering van het Amerikaanse volkslied. Ieder jaar wordt er een artiest gevraagd om dit lied te zingen. Dit jaar zong Lady Gaga 'Stars & Stripes' en dat werd lovend ontvangen door velen. Ze zei zelf de inspiratie te hebben gehaald uit het optreden van Whitney Houston uit 1991. Maar Whitney overtreffen, dat kan geen enkele artiest, volgens Groenhuijsen. "Niks kan tegen haar op".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister hier het hele interview met Charles Groenhuijsen terug:

Gijs 2.0
Elke werkdag 12.00 - 14.00 uur
DJ: Gijs Staverman

Ster advertentie
Ster advertentie