Het gaat beter dan ooit in de wereld

volgens Ralf Bodelier

Ondanks alle ellende in de wereld gaat het beter dan ooit. Tenminste, dat zegt journalist Ralf Bodelier op basis van eigen onderzoek.

Vluchtelingen

In het programma Spijkers Met Koppen legt Bodelier uit dat er momenteel minder geweld is, er minder kindersterfte is, er minder oorlogen zijn en er dus ook minder slachtoffers vallen dan in het verleden. Ook zijn er minder vluchtelingen dan vijftien jaar geleden, weet Bodelier. "We vangen op dit moment 47.000 vluchtelingen op, in 2000 waren dat er 89.000, volgens de Volkskrant. Dat is bijna het dubbele!"

Relativeren

"Je moet het relativeren", zegt Bodelier over de krantenkoppen van nu. "Je moet de feiten van nu vergelijken met die van jaren geleden. Als je het uitsmeert over veertig, vijftig jaar, dan gaat het op alle fronten beter." Volgens hem geldt dat ook voor terrorisme. "Europa was in de jaren 90 nog vergeven van terroristische organisaties. Die zijn allemaal verdwenen, behalve de moslimterroristen."


"Journalisten vertellen veel te weinig wat er goed gaat in de wereld."


- Ralf BodelierUitzonderingen

Dinsdag trapt Ralf Bodelier samen met Microsoft-topman Bill Gates de campagne The World's Best News af. "De media focussen teveel op uitzonderingen", concludeert Bodelier. "Alles staat meteen op ons netvlies. Dat komt door de snelheid van de media. Journalisten vertellen veel te weinig wat er goed gaat in de wereld." Met The World's Best News hoopt hij daar verandering in te brengen.
STER Advertentie
STER Advertentie