Artiest

Fela Kuti

  1. Artiestenchevron right
  2. Fela Kuti

Eigenzinnig

De Nigeriaanse zanger/saxofonist/toetsenist Fela Kuti (1938-1997) is de eerste Afrikaanse popster die de aandacht wist te trekken van het westerse publiek. Zijn eigenzinnige muziek is een prachtig mengsel van Afrikaanse muziek, jazz en soul. Hij ontwikkelde een eigen muziekstijl die hij afrobeat noemde. Door zijn charismatische karakter en activisme werd hij vanaf ’72 een idool van de rebelse jeugd van Nigeria.

Londen

Fela was de zoon van respectabele, belangrijke politieke ouders. Hij leerde in London's Trinity College of Music trompet en saxofoon spelen.Terug in Nigeria begon hij bij highlife-orkesten te spelen, zo'n beetje dé muziek van engelstalig West-Afrika, totdat hij in 1966 de soulzanger Geraldo Pino uit Sierra Leone ontmoette die hem nieuwe ideeën gaf. Al snel begon Fela met het opnemen van een stijl die op dat moment nog niet bestond. Samen met de Kameroenees Manu Dibango was hij de pionier van een eigen Afrikaanse sound. Jazz, Afrikaanse traditionele muziek en James Brown-achtige soul werd de basis van de populaire Afrikaanse muziek.

Kritiek op regime

Fela begon kritiek tegen het militaire regime in zijn muziek te verwerken en EMI weigerde aanvankelijk 'Why Blackman Dey Suffer' op de markt te brengen. Het zou het begin worden van een protest die zijn hele leven zou beïnvloeden. Daarbuiten leefde Fela in een soort commune samen met al zijn familie en muzikanten.fela Kuti liet in 1976 een hek rond zijn club 'The Shrine' onder stroom zetten om vervolgens een onafhankelijke staat uit te roepen. In 1977 werd zijn woning door de militairen met de grond gelijk gemaakt en een nationaal protest was het gevolg, die nog werd vergroot door het uitbrengen van 'Zombie'. Ook op deze plaat weer veel protestteksten tegen het bewind.

AIDS

Aan het eind van de jaren 90 kreeg Fela Kuti last van verschillende geheimzinnige ziekten. Fela, die een voodoo-religie aanhing, wilde daar geen doctoren bij hebben. Op 2 augustus 1997 overleed hij aan aids.