Hoofdeconoom CBS: 'Corona is blijkbaar goed geweest voor de woningmarkt' (2)

Huizenprijzen in jaar tijd ruim tien procent omhoog

De prijzen van Nederlandse woningen zijn het afgelopen jaar het sterkst gestegen in bijna twintig jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Gijs vraagt zich af hoe dat komt.

Koopwoningen waren in februari van dit jaar gemiddeld 10,4 procent duurder dan in februari 2020. Die enorme stijging had niemand verwacht, zo zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "De huizenprijzen waren al lange tijd aan het stijgen. Iedereen dacht dat corona slecht nieuws zou zijn voor de economie en dat mensen hun hand op de knip zouden houden, omdat ze bang zijn om hun baan kwijt te raken. Maar niets blijkt minder waar; blijkbaar is corona goed geweest voor de woningmarkt."

De Randstad is het duurst

De prijzen stegen zelfs dusdanig hard dat de gemiddelde koopwoning in februari maar liefst 334.000 euro moest kosten. Vooral in de Randstad gingen de prijzen fors omhoog. "Mensen hebben minder geld uitgegeven aan vakanties en uitgaan", concludeert Van Mulligen. "Je moet toch wat met dat geld en het blijkt dat mensen dat geld hebben gebruikt om een huis te kopen."

Waar woon je het goedkoopst?

Als vanuit huis werken ook na deze pandemie optioneel blijft, zou dat voor werknemers een motivatie kunnen zijn om elders in het land een minder dure woning te zoeken. "Als je echt goedkoop wil wonen, kun je terecht in Friesland, Groningen en Limburg." Hoe lang de prijzen nog zullen toenemen, kan Mulligen niet voorspellen, al moeten ze wel een keertje omlaag gaan. "Een periode van oververhitting op de woningmarkt kan niet voor eeuwig duren."

Maar wat is de verwachting voor het komend jaar? 

De huizenprijzen stijgen, Gijs belt de hoofdeconoom van het CBS


Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2. 

Foto omslag: ANP

Oproep

BEAT THE MINUTE

Herken jij binnen een minuut alle hits?

Meld je aan

Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties