30 MINUTEN RAUW met Marc van der Linden

podcast van Ruud de Wild

In deze nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud in gesprek met koningshuisdeskundige Marc van der Linden.

Royalty

Wat heeft hij met het koningshuis? "Het is voornamelijk werk. Het onderwerp dat ik haat als ik gewoon privé met mensen ben", legt Marc uit. Veel mensen vragen aan hem of bijvoorbeeld Beatrix aardig is. "Ik mag die VN-reizen doen en dan zie je haar veel meer dan je normaal ziet, maar ik vind het woord 'aardig' dat is bij iemand bij wie je komt eten of zoals jij nu samen een kop gemberthee drinken." Hoe dichtbij komt die band met de familie? "Er zijn mensen waarmee je helemaal niet dichtbij komt. Beatrix? Uitgesloten." Wordt hij gezien als een deel van de familie? "Ik schrijf heel erg vanuit mezelf. Wat mij wel onderscheid is dat de familie meer dan de meeste collega's als mensen zie."

Bevrijd? 

In een korte tijd is Marc van der Linden veel kilo's kwijtgeraakt. Ruim 120 kilo. "Dik zijn niet altijd een kwestie van teveel eten, maar ook een kwestie is van jezelf niet heel belangrijk vinden misschien. Afvallen kan alleen als je bepaalde stappen gaat nemen. Eerst goed gaat kijken wat bij je past", aldus Marc. Vaak krijgen mensen uit de omgeving een advies om een bepaald dieet te volgen. Vaak met bijbehorende succesverhalen. "Er zit vaak een dwingend toontje, maar ze denken tegelijkertijd ook dat ze de verlossing brengen. Ook heel lief bedoeld. Dan moet je zo'n dieet ook gaan doen. Ongeacht of je er zin in hebt." 

Volgens Marc denken veel mensen ook dat dikke mensen niet gelukkig kunnen zijn. "De sociale druk neemt heel erg toe. Bodyshaming. Ik was ook gewoon een hele gelukkige dikke, maar ik merkte wel dat ik toen ik 210 kilo woog veel dingen niet meer kon."

'That isn’t pretty, is it?' 

Met zijn afvalrace is hij niet alleen kilo's verloren, maar kwam helaas ook een einde aan zijn relatie. "We hadden een hele goede relatie, maar toen ik afgevallen was en hij een keer dronken was, stapte ik uit de douche en dan had je dus dat vel. Of nou ja, huid. Het zijn kwabben. Dan boog hij voorover en zei hij: 'that isn’t pretty, is it?'. Daar moest ik toen nog wel om lachen, maar het was wel een keerpunt. Als ik achteraf kijk speelde dat bij hem al langer." 

Heeft Marc van der Linden inmiddels een nieuwe liefde? Is hij gelukkig en wat kan hij zijn politieke voorkeur los zien van zijn werk? Beluister het zelf!

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCASTS VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal. 

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild in de Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties