Dione de Graaff openhartig in gesprek met Ruud de Wild

30 Minuten Rauw

Ruud de Wild heeft in deze nieuwe aflevering van de podcast 30 MINUTEN RAUW een openhartig gesprek met misschien wel het bekendste gezicht van de NOS: presentatrice Dione de Graaff.

Dione de Graaff werd geboren in Bussum en groeide op in Leusden. Als dochter van journalist Jan de Graaff werd het journalistenvak haar met de paplepel ingegoten. En hoewel ze als kind nooit aan het televisievak dacht, heeft ze inmiddels een glansrijke carrière bij de NOS, waar ze Studio Sport voor haar rekening neemt. Als sportjournalist openen deuren die voor anderen gesloten blijven en bewaart ze ook geheimen van sporters. “Niet veel, maar ik heb er wel een paar.” Ze voelt zich soms een slechte journalist als ze bepaalde zaken voor zich houdt. Hoewel ze het in haar geval wel verdedigbaar vindt.: "Omdat het vaak privé dingen zijn en ik ben geen Privé-journalist. Ik vind zelf dat ik er nog goed mee wegkom dat zoiets niet naar buiten komt.”

Panisch van ongelukken

Dione is in het leven eigenlijk zelden bang. Hoewel er wel één ding is dat haar de rillingen geeft. Dat heeft vooral te maken met een motorongeluk in 2001 van haar toenmalige vriend en BLØF-drummer Chris Götte, waar de Zeeuwse band later het liedje 'Mooie Dag' over schrijft: "Ik word panisch van ongelukken langs de weg. Ik vind het vreselijk om naar te kijken, maar dat heeft denk ik iedereen, dat lijkt me vrij normaal. Maar ik raak volledig buiten mezelf. Ik weet niet wat daar gebeurt, maar ik weet wel dat er iemand binnen een half uur gebeld gaat worden met de mededeling: ‘Je geliefde, of je vader, of je moeder, ligt daar.’


"Ik zei alleen maar: 'Hij is dood! Hij is dood!'"


- Dione de GraaffDe engel na het telefoontje

In 2001 krijgt Dione zelf dat tragische telefoontje. Ze zit in de trein op weg naar Chris als zijn moeder belt met het nieuws dat haar vriend om het leven is gekomen. Ze herinnert zich tot op de dag van vandaag de hulp van een mede-reizigster: “Ik zat in de trein en toen moest ik zo verschrikkelijk huilen. Toen was er een meisje, gewoon ook een reizigster, en die is naast me gaan zitten. Die heeft me de hele tijd vastgehouden en over m’n rug gewreven. En ik zei alleen maar: 'Hij is dood! Hij is dood!’. Zij is als een soort engel om mij heen gebleven. Ze heeft ook allemaal vragen gesteld over Chris. Dus ik kon blijven praten en blijven nadenken." Het is twee jaar later als ze beseft hoe belangrijk dit meisje voor haar is geweest. "'Later dacht ik: ‘Hoe is het mogelijk dat, op het moment dat je iemand heel erg nodig hebt, er dan iemand is die dat goed oplost.’"

Leven na de dood

De dood van Chris verandert het leven van Dione. Hoewel het haar ook leert dat ze eigenlijk alles in het leven aankan. “Dat je zo veel verdriet kan hebben, dat wist ik nog niet. Dat voel je dan naarmate de dagen, weken, maanden verdergaan. Wat vooral veranderd is daarna is dat ik dat dus aankan", aldus de Graaff. Die les heeft ze in de rest van haar leven meegenomen. "Als je me dit van tevoren had verteld had ik gezegd: 'dit overleef ik niet'. En je overleeft het dus. Dus daar is wel de heilige overtuiging vandaan gekomen dat wat er ook gebeurt, dat ik sta. Ik sta met twee benen op de grond.”

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCASTS VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal. 

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild in de Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties