Artiest

Ya Kid K

  1. Artiestenchevron right
  2. Ya Kid K
Manuela Barbara Kamosi Moaso Djogi, beter bekend als Ya Kid K, is een Congolees-Belgische artieste. Ze werd voornamelijk bekend als zangeres van Technotronic.

Hiphop

Manuela verhuisde op elfjarige leeftijd van Zaïre naar België om vervolgens daarna ook nog tijdelijk in de Verenigde Staten te wonen. In Amerika kwam ze in aanraking met hiphop en acid house. Na haar terugkeer naar België richtte ze het hiphop-label Fresh Beat Productions op. 

Technotronic

In 1989 werd ze door muzikant Jo Bogaert gevraagd voor zijn muziekproject Hi Tek 3. Samen namen ze de single 'Spin That Wheel (Turtles Get Real)' op. Dit werd uiteindelijk ook de enige single van Hi Tek 3. Bogaert en Kamosi bleven wel samenwerken en Technotronic was hieruit een resultaat. Dit werd een groot succes! Het Technotronic-debuut 'Pump Up The Jam' uit 1989 werd de op een na meest succesvolle Belgische single aller tijden. Meer dan 3,5 miljoen exemplaren werden verkocht. In 1990 verscheen het tweede Technotronic album Trip On This. Kort na het uitbrengen van de single 'Rockin' Over The Beat' trouwde ze met MC Eric. Ze stopte tijdelijk met muziek maken en bracht pas in 1992 onder haar eigen naam het album One World Nation (The Kids Shall Overcome) uit. In 1995 werd het laatste album van Technotronic Recall uitgebracht. De single 'Move This' werd een hit en belandde op de zesde plek in de Amerikaanse Billboard-charts. In 2002 bracht Manuele nog de single 'Take A Trip' uit. 

Nummers van Ya Kid K