ZZ Top

ZZ TopTexaans rhythm & blues-trio dat in de jaren '80 een aantal grote hits scoort, waaronder 'Gimme All Your Lovin'' en 'Legs'. ZZ Top is vooral bekend als 'de mannen met baarden'.Delen


BiografieBaarden

Twee mannen met baarden en een derde die geen baard heeft, maar wel Beard heet: dat kan niet anders of het moet ZZ Top zijn. Het Texaanse rhythm & blues-trio bestaat al sinds jaar en dag (= sinds 1970) uit: Billy F Gibbons (gitaar en zang), Dusty Hill (bas en zang) en Frank Beard (drums en zang). Over waar de naam ZZ Top vandaan komt, doen de heren geheimzinnig. “We vertellen het gewoon niet. Hebben we nooit gedaan,” verklaart Dusty Hill in 1994. Er zijn wel 120 verschillende verhalen over en geen een daarvan is waar. En omdat ik er zelf al zo vaak over gelogen heb, weet ik niet eens meer wat het ware verhaal is.”

Fanbase

Met albums als Tres Hombres en Deguello, maar vooral middels hun dampende concerten, bouwen ze een trouwe en grote schare fans op. Om hun optredens spectaculairder te maken, gaat er in 1976 zelfs een halve ‘ranch’ mee op toernee: inderdaad, een soort kinderboederij compleet met klein- en groot vee. Het podium heeft de vorm van de staat Texas. Begin jaren ’80 laten ze zich even verleiden tot het integreren van synthesizers, een (dood)zonde die fans van het eerste uur doet afhaken. Al snel ziet het Texaanse trio hun misstap in en slagen ze erin op Eliminator een balans te creëren. Eliminator is in 1983 een schot in de commerciële roos. En zowaar, ook Nederland gaat plat voor de drie lelijke kerels met geweldig dampende bluespoprock.

Eliminator

Toch is niet iedereen even gelukkig met het album, vertelt Dusty Hill bij het verschijnen van Antenna (’94) : “We kregen vanwege Eliminator een hoop shit over ons heen van onze oude fans. Ze vroegen zich af: What is this? Maar de plaat verkocht beter dan onze andere. Gedeeltelijk duidelijk vanwege de videoclips. Ik ben trots op zowel Eliminator als Afterburner. Ik ben er ook van overtuigd dat ons met Antenna weer verweten zal worden dat de technologie is verdwenen.” Een Catch-22 dus. Het album Eliminator blijkt inderdaad een waar goudmijntje. In The States worden er dik zeven miljoen exemplaren van verkocht. Kassa! Het zingt het 135 weken lang uit in de Amerikaanse album-charts. ZZ Top scoort zijn eerste hit: ‘Gimme All Your Lovin’' stoomt ook regelrecht de Nederlandse Top 10 binnen.

Zelfspot

Gevoel voor zelfspot heeft het Texaanse powertrio in elk geval wel. De heren spelen als een ‘strijkje’ uit rond 1885 in de film Back To The Future III het nummer ‘Doubleback’. Omdat ZZ Top eigenlijk maar één kunstje kan, maar dat wel héél vaak kan herhalen, namelijk ‘van dik hout zaagt men planken’, wordt de band wel vergeleken met Normaal, Motörhead en Status Quo. In 1992 haalt de band de Nederlandse hitlijsten voor het laatst met de Elvis-cover ‘Viva Las Vegas’, een extraatje op de Greatest Hits-cd.


Positie in de top 2000 in 2019


  • 518
     -  LA Grange
  • 844
     -  Sharp Dressed Man
  • 958
     -  Gimme All Your Lovin'

Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie1 Reacties

Geschreven door:   Peter 26 januari 2016 - 18:03 uur

"Omdat ZZ Top eigenlijk maar één kunstje kan, maar dat wel héél vaak kan herhalen, namelijk ‘van dik hout zaagt men planken’"
Wat is dit voor onzin. ZZ top maakt ook hele gevoelige blues nummers. Wie dit geschreven heeft (meneer Blokhuis??), heeft zijn huiswerk niet gemaakt.