Artiest

Metallica

  1. Artiestenchevron right
  2. Metallica

Metallica is een Amerikaanse thrashmetalband, die in de jaren tachtig doorbreekt en geldt als de meest succesvolle groep in het genre. In tegenstelling tot soortgelijke bands scoort Metallica meerdere grote hits, waaronder Nothing Else Matters, Enter Sandman en One.

Biografie

Metallica wordt in 1981 opgericht wanneer drummer Lars Ulrich een advertentie plaatst om een band the formeren. Hij vindt een zanger en gitarist in James Hetfield. Ulrich heeft via-via een plekje weten te bemachtigen op het compilatiealbum Metal Massacre van Metal Blade Records, maar de groep bestaat dan nog maar uit twee personen. De Jamaicaanse gitarist Lloyd Grant wordt in 1982 gevraagd om mee te spelen op de eerste opname van Metallica: Hit The Lights. Snel daarna wordt Ron McGovney als bassist toegevoegd en Dave Mustaine wordt de leadgitarist. In deze samenstelling wordt Hit The Lights opnieuw opgenomen en verschijnen de democassettes No Life ’Til Leather en Live Metal Up Your Ass. De groep bouwt al snel een aanzienlijke livereputatie op in het lokale muziekcircuit.

Kill ‘Em All

In kalenderjaar 1983 gaat het ineens hard met Metallica. Ron McGovney stapt op en wordt vervangen door Cliff Burton, waarna de band van Los Angeles naar San Francisco verhuist, waar er een bloeiende metalscene te vinden is in de Bay Area. De band reist af naar New York City om daar een contract te tekenen met Megaforce Records. Daar aangekomen wordt Mustaine op staande voet ontslagen. Hij vergeeft het Ulrich en Hetfield nooit, maar richt in 1983 wel een andere zeer succesvolle thrashmetalband op: Megadeth. Mustaine wordt vervangen door Kirk Hammett van de metalband Exodus. Met deze line-up wordt het debuutalbum Kill ‘Em All opgenomen, inclusief studioversies van eerdere demo-opnames en weer een nieuwe uitvoering van Hit The Lights. De plaat verschijnt in juli en zet Metallica definitief op de kaart.

Ride The Lightning

Metallica zet in februari 1984 voor het eerst voet op Nederlandse bodem tijdens metal- en hardrockfestival Aardschokdag in Zwolle. De opvolger van het debuutalbum is Ride The Lightning, dat in juli verschijnt. Megaforce kan de productiekosten echter niet ophoesten, dus de Europese partner Music For Nations betaalt de rekening voor de tweede Metallica-elpee. Het album wordt in twee weken tijd opgenomen in een platenstudio in Kopenhagen met producer Flemming Rasmussen. De eerste 75.000 exemplaren die in de VS in de winkels liggen, zijn in een zucht uitverkocht. De band krijgt een contract bij Elektra Records aangeboden, waar ook artiesten als The Doors, The Cars en Carly Simon hun platen uitbrengen. De elpee tikt in Nederland de twintigste plek aan in de albumlijst.

Master Of Puppets

Rasmussen zit wederom achter de knoppen bij het derde Metallica-album Master Of Puppets, dat in maart 1986 in de winkels ligt. De plaat is een groot succes en wordt door kenners en critici alom geprezen als het beste album in zijn genre ooit. Om Master Of Puppets te promoten gaat Metallica vijf maanden op tournee in de VS als voorprogramma van Ozzy Osbourne. Tijdens het Europese deel van de tournee slaat het noodlot toe: de tourbus van de groep is op 27 september betrokken bij een ernstig ongeluk in Zweden, waarbij Cliff Burton om het leven komt. Hij is dan pas 24. Metallica gaat opzoek naar een nieuwe bassist, inmiddels zijn derde, en vindt deze in Jason Newsted van Flotsam And Jetsam. Met hem wordt in 1987 The $ 5.98 E.P. Garage Days Re-Revisited opgenomen. Dat jaar staat Metallica wederom op Aardschokdag.

…And Justice For All

Metallica gaat onverschrokken door en brengt in september 1988 de lijvige dubbelelpee …And Justice For All uit (al past het vierde album met gemak op de enkele jaren daarvoor geïntroduceerde compact disc). Voor het eerst in zijn bestaan maakt Metallica een videoclip, behorend bij het nummer One. Dit wordt niet door alle fans van het eerste uur in dank afgenomen. Ze vinden dat de band ‘te commercieel’ wordt. Het helpt Metallica in de kijker te spelen van het MTV-publiek, al is de single niet meteen een doorslaand succes. In Nederland wordt het nummer pas een hit wanneer het in 1994 opnieuw wordt uitgebracht ter promotie van de boxset Live Shit: Binge & Purge. Het bereikt dan de top 3. Metallica geeft zijn eerste eigen show in Nederland in mei 1990 in de Groenoordhallen in Leiden.

The Black Album

Teruggekomen van de wereldtournee duikt Metallica in 1990 de studio in met de Canadese producer Bob Rock, die eerder werkte met The Cult, Mötley Crüe, David Lee Roth en Kingdom Come. Het nieuwe titelloze album verschijnt in augustus 1991 en komt bekend te staan als The Black Album, vanwege zijn zwarte hoes. Op het album slaat het kwartet een nieuwe weg in. Hoewel sommige oude fans afhaken, wordt The Black Album met afstand het bestverkochte album van de groep. In Nederland is de plaat de eerste top 10-notering in de albumlijst en brengt maar liefst vijf hitsingles voort: Enter Sandman, The Unforgiven, Nothing Else Matters, Sad But True en Wherever I May Roam. Drie daarvan zijn zelfs top 10-hits; een ongehoorde prestatie voor een metalband. Eind 1992 geeft Metallica drie concerten in Nederland: eentje in de Brabanthallen en twee in Ahoy.

Load

Het megasucces van Metallica kent begin jaren negentig letterlijk geen grenzen, want de band staat wereldwijd voor uitverkochte zalen, stadions en festivalweides. In juni 1993 zet Metallica de Kuip op zijn kop en een maand later is Torhout Werchter aan de beurt. De livereputatie van Metallica wordt gedocumenteerd op een prijzige boxset met cd’s en een videoband. Als gevolg van het vele touren duurt het vijf jaar voor er weer een studioalbum verschijnt. In juni 1996 is het dan zover, wanneer het door Bob Rock geproduceerde Load uit de perserij rolt. De plaat staat in Nederland twee weken op nummer 1 in de Album Top 100 en de single Until It Sleeps staat in de top 5. Tijdens de Load Tour doet Metallica in november de Jaarbeurs in Utrecht aan. Pukkelpop volgt in augustus 1997.

Reload

Ondanks een wederom uitgebreide tournee laat de opvolger van Load niet erg lang op zich wachten. De cd Reload verschijnt in november 1997. De eerste single is The Memory Remains, een samenwerking met Marianne Faithfull, die in het najaar een hit is. Begin 1998 scoort Metallica opnieuw een hit met een single van Reload, ditmaal The Unforgiven II. Fuel is later in 1998 de derde single. Vlak voor de feestdagen ligt er weer een cd van Metallica in de winkelschappen, nu het coveralbum Garage Inc., met daarop bewerkingen van Bob Segers Turn The Page en de Ierse folksong Whiskey In The Jar. Metallica neemt in 1999 het live-album S&M op, met een symfonieorkest onder leiding van filmcomponist Michael Kamen, die eerder het orkestarrangement van Nothing Else Matters maakte en in de jaren negentig veelvuldig samenwerkt met Bryan Adams. De liveversie van Nothing Else Matters wordt een top 3-hit in februari 2000.

Some Kind Of Monster

In de zomer van 2000 bereikt Metallica de hitlijsten met I Disappear, dat afkomstig is uit de Tom Cruise-film Mission: Impossible 2. De opnames van het volgende album verlopen niet van een leien dakje. Jason Newsted stapt in 2001 op, Hetfield moet afkicken van zijn alcoholverslaving en er zijn spanningen tussen de bandleden onderling. Bob Rock vervult de rol van bassist op het album St. Anger, dat in juni 2003 verschijnt. De plaat wordt door critici de grond ingeboord en blijft in de Album Top 100 op de tweede plek hangen, achter Omarm van Bløf. Het moeizame opnameproces van St. Anger wordt vastgelegd in de spraakmakende documentaire Some Kind Of Monster. Pas nadat het album is verschenen wordt Newsted vervangen door voormalig Suicidal Tendenties-lid Robert Trujillo. Hij staat in december met Metallica in een uitverkocht Gelredome.

Death Magnetic

Het duurt wederom vijf jaar voor er weer nieuw werk van Metallica verschijnt. Bob Rock heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Rick Rubin, verantwoordelijk voor de successen van onder meer Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, LL Cool J en het latere werk van Johnny Cash. Het resultaat is Death Magnetic uit 2008, waarop Metallica teruggaat naar zijn roots. De cd komt op nummer 1 binnen in de Album Top 100. De band maakt dat jaar voor het eerst zijn opwachting op Pinkpop en in maart 2009 staat het viertal in Ahoy. De band krijgt een plekje in de Rock And Roll Hall Of Fame en wordt voor even herenigd met Jason Newsted. In de zomer van 2010 onderneemt Metallica een tournee met Slayer, Megadeth en Anthrax, onder de naam The Big 4. De show in de Bulgaarse hoofdstad Sofia wordt op dvd vastgelegd en is wereldwijd in achthonderd bioscopen te zien.

Noodweer op Pinkpop

Metallica gaat in 2011 een samenwerking aan met Lou Reed, maar de criticasters noch de fans zijn ervan gecharmeerd. Het album Lulu komt niet hoger dan de zeventiende plek in de Album Top 100 en is na drie weken alweer uit de lijst verdwenen. Reed overlijdt twee jaar later. De live-cd Through The Never verschijnt in 2013, behorende bij de gelijknamige concertfilm. Het tweede Pinkpop-optreden moet in juni 2014 vanwege noodweer tot laat in de avond worden uitgesteld. De volgende studioplaat, Hardwired… To Self-Destruct, komt in november 2016 op de eerste plek van de albumlijst binnen. De Ziggo Dome wordt in 2017 twee keer plat gespeeld. De band staat in juni 2019 in de Johan Cruijff ArenA. De live-cd S&M2 komt in september 2020 op nummer 1 binnen in de Album Top 100.