Artiest

Ryan Shaw

  1. Artiestenchevron right
  2. Ryan Shaw
De Amerikaanse soulzanger brengt op 27 jarige leeftijd zijn debuutalbum This Is Ryan Shaw uit. Ryan komt op 26 december 1980 ter wereld in Decatur (Amerika) in een streng gelovig gezin. Vanaf zijn vijfde jaar zingt hij in de kerk. Samen met zijn vier broers richt hij later de groep Shaw Boys op. Met de single 'Do The 45' breekt hij door in ons land, gevolgd door 'It Gets Better'. In 2012 brengt de zanger het album Real Love uit.

Ze luisteren nooit naar wereldlijke muziek, niet thuis maar ook niet buitenshuis. Zijn grootste muzikale invloed komt dan ook van de gospelmuziek.

Musical

Na een korte periode op de Universiteit doet hij auditie voor een musical. Hij wordt in 1998 onderdeel van de cast van de soulmusical ‘I Know I’ve Been Changed’. Nadat de musical stopt, gaat hij als zanger werken bij het Motown Café waar hij soulnummers zingt van o.a. Four Tops en Marvin Gaye.

Bralower

Ryan zingt vanaf 2004 bij de Fabulous Soul Shakers. Johnny Gale, de gitarist van de groep is zo onder de indruk van zijn talent dat hij een oude vriend van hem, de veelgevraagde percussionist Jimmy Bralower, vraagt om een keer te komen kijken.

Do The 45

Twee jaar later ziet Bralower Ryan spelen in een kleine club en hij is meteen overtuigd van Ryan’s talent. Bralower en Gale nodigen hem uit in de studio van Bralower waar ze vier nummer in elkaar zetten, waaronder ‘Do The 45’.

This Is Ryan Shaw

De samenwerking bevalt ze alle drie zo goed dat ze er mee door gaan en het leidt uiteindelijk tot het debuutalbum This is Ryan Shaw (2007). De single 'Do The 45' slaat in 2008 ook aan Nederland en krijgt met 'It Gets Better' een fijne opvolger. Het gelijknamige album is verschenen in 2010, waarop de jonge zanger teruggrijpt naar de roots van soul.

Real Love

In mei 2012 komt Real Love uit. Het is het eerste album wat in Amerika geïntroduceerd wordt. Een plaat met warme en toch wat opzwepende soulmuziek. Hij schrijft negen nieuwe liedjes voor het album. Real Love wordt compleet gemaakt met nog eens drie covers, waaronder 'Yesterday' van The Beatles.