Artiest

Wings

  1. Artiestenchevron right
  2. Wings

Wings was een Britse rockband onder aanvoering van voormalig Beatles-lid Paul McCartney. De groep is erg succesvol gedurende de jaren zeventig en scoort een nummer 1-hit met Mull Of Kintyre. Wings gaat in 1980 uit elkaar. McCartney gaat dan solo verder.

Biografie

Na het megasucces van The Beatles in de jaren zestig kondigt McCartney in 1970 zijn vertrek aan. Kort daarna gaat de band uit elkaar. Teruggetrokken op het Schotse platteland maakt hij dat jaar zijn eerste soloplaat, McCartney geheten. Zijn eerste solohit in Nederland is Another Day, een top 3-notering in 1971. Later dat jaar verschijnt het album RAM, dat hij met zijn vrouw Linda maakt. Met haar richt hij eind dat jaar toch weer een band op, Wings geheten, aangevuld met voormalig Moody Blues-gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell. Wings brengt zijn eerste album Wild Life in december 1971 uit. De plaat verkoopt goed, maar krijgt van de pers niet bepaald lovende reacties en geen van de liedjes op de elpee eindigen in de hitparades. Gitarist Henry McCullough komt in 1972 bij de band. Dat jaar worden de singles Mary Had A Little Lamb en Hi Hi Hi wel grote hits. Voor het eerst in jaren gaat McCartney weer op tournee.

Band On The Run

Het album Red Rose Speedway volgt in 1973. Later dat jaar verlaten McCullough en Seiwell de band. Het nummer Live And Let Die, geschreven voor de soundtrack van de gelijknamige James Bond-film, wordt een top 10-hit in Groot-Brittannië en de VS, maar is een van de laagst scorende Wings-singles in Nederland, met nummer 29 als piekpositie. In Nigeria doen de overgebleven leden van Wings een poging een opvolger op te nemen, maar de opnames daarvan worden gestolen wanneer McCartney in Lagos beroofd wordt. De groep keert huiswaarts en neemt daar alsnog de nieuwe nummers op. Ze komen in 1974 terecht op het album Band On The Run. De plaat wordt alom gezien als het beste Wings-album en bevat de top 10-hits Mrs. Vandebilt, Band On The Run en Jet.

Mull Of Kintyre

Na het succes van Band On The Run, worden Henry McCollough en Denny Seiwell vervangen door, respectievelijk, gitarist Jimmy McCulloch en drummer Geoff Britton. Met de nieuwe bezetting wordt het album Venus And Mars uit 1975 opgenomen, met Listen To What The Man Said als enige hit in Nederland. Het album At The Speed Of Sound volgt in 1976 en bevat de hits Silly Love Songs en Let ‘Em In. Hoogtepunten uit de Amerikaanse tournee worden in 1976 vastgelegd op de elpee Wings Over America. Met kerst 1977 scoort McCartney zijn enige nummer 1-hit met Wings met de single Mull Of Kintyre. Het liedje staat vijf weken bovenaan de charts en geldt in Groot-Brittannië als een van de bestverkochte singles ooit. De elpee London Town, met daarop de hitsingles With A Little Luck, I’ve Had Enough en Deliver Your Children, staat begin 1978 op nummer 1.

Wonderful Christmastime

Eind 1978 ligt er geen nieuwe release van McCartney in de winkelschappen, dus brengt de platenmaatschappij het verzamelalbum Wings Greatest uit. Pas in de zomer van 1979 verschijnt er weer een studioalbum, getiteld Back To The Egg. De verkopen vallen in het niet bij zijn voorgangers. Het is de eerste Wings-plaat die niet in de top 10 van de elpeelijst in Nederland staat. De singles Goodnight Tonight en Getting Closer zijn dat jaar nog bescheiden hits. Vlak voor de feestdagen brengt McCartney voor het eerst sinds 1971 weer een solosingle uit, namelijk Wonderful Christmastime. De leden van Wings spelen niet op het liedje mee, maar verschijnen wel in de videoclip. Het nummer bereikt in 2021 pas de top 10. Na een Britse tournee in 1980 wordt Wings opgedoekt. Die zomer verschijnt het soloalbum McCartney II.