Richard Bona

Richard BonaRichard Bona (1967) leerde zichzelf als klein kind allerlei instrumenten bespelen.Delen


BiografieBasvirtuoos

De uit Kameroen afkomstige Richard Bona (1967) heeft als bassist zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij speelde met artiesten als Chaka Khan, Herbie Hancock, Pat Metheny, Harry Belafonte en Harry Connick Jr., en wordt geroemd om zijn virtuoze spel. Maar sinds hij in 1999 zijn solodebuut ‘Scenes From My Life’ uitbracht is het niet alleen zijn basspel maar ook zijn stem die de aandacht trekt. Bona zingt in zijn moedertaal Douala - een van tweehonderd Kameroense dialecten - en weet mensen te betoveren met zijn sfeervolle muziek. Hoewel er geen woord van is te begrijpen, komen klank en vorm des te meer aan.

Multi-instrumentalist

Daarnaast weet de selfmade multi-instrumentalist/zanger Bona zijn nummers uiterst fijnzinnig vorm te geven. De stukken zijn fraai opgebouwd, afwisselend en zijn zachte, dromerige Afrikaanse zang bevat tal van mooie klankkleuren. Maar  ook op basgitaar blijft hij een virtuoos. Niet voor niets toerde Bona met Joe Zawinul, was hij bandleider voor Harry Belafonte en speelde hij met de Brecker Brothers. In 2005 verscheen zijn cd Tiki, waarop zowel Afrikaanse als Braziliaanse invloeden te horen zijn. Aan het einde van 2010 komt Bona’s zevende studioalbum ‘The Ten Shades Of Blues’ uit.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties