Stanley Turrentine

Stanley TurrentineDe "The Sugar Man" werd gekenmerkt door zijn lekkere, kabbelende toon, geworteld in de blues, en zijn manier van werken met soul en verbeelding. Tenorsaxofonist Stanley Turrentine legde zijn muziek vast op talloze manieren, maar werd het meest bekend met zijn Blue Note soul-jazz opnames in de jaren '60,. Ook maakte hij nog een gedaantewisseling naar de populaire fusionjazz in de vroege jaren '70s.Delen


BiografieJong

Hij werd geboren in Pittsburgh op 5 april 1934, en begon zijn carriere in een aantal lues en R&B bands, waarbij hij sterk werd beinvloed door Illinois Jacquet. Turrentine speelde in de band van Lowell Fulson met Ray Charles in 1950 en '51 In 1953 verving hij John Coltrane in een vroege R&B/jazz band van Earl Bostic . Na een kort verblijf in het leger in '55, ging Turrentine naar de band van Max Roach en ontmoette daar organiste Shirley Scott, die hij huwde in 1960. Hij maakte vaak platen met haar.

Getrouwd

Nadat hij verhuisde naar Philadelphia, sloeg de vonk van Turrentine over op nog een organist, Jimmy Smith, toen hij meedeed aan de klassiekers van Smith in 1960: "Back at the Chicken Shack" en "Midnight Special". Ook begon Turrentine in 1960 met leidinggeven bij plaatopnames voor Blue Note, waarbij hij zich hoofdzakelijk bezig hield met kleine formaties in de soul-jazz op evergreens als "That's Where It's At", maar ook werkte met de Three Sounds, zoals in 1961: "Blue Hour" en later experimenteerde met grotere ensembles.

Gescheiden

Toen de jaren '70s aanvingen raakten Turrentine en Scott gescheiden en werd Stanley een populaire trekpleister voor het nieuwe op-fusion-gerichte CTI label van Creed Taylor' Hij nam vijf platen op met de hoogtepunten: "Sugar", "Salt Song", en "Don't Mess With Mister T." Howel deze commercieel toegankelijke probeersels ook artistiek verantwoord waren, waren de critici er nog niet aan toe. Dat kwam pas later toen hij voor Fantasy ging werken. Toch ging Turrentine nog twintig jaar vruchtbaar door en ging terug naar zijn handelsmerk: soul-jazz tot voorbij de jaren '90. Turrentine kreeg op 12 september 200 een beroerte en werd begraven op het Allegheny Cemetery in Pittsburgh.

Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties