Artiest

Beady Belle

  1. Artiestenchevron right
  2. Beady Belle
Beady Belle is een van de vele bands uit de stal van Jazzland Records. Ze maakten hun debuut op het North Sea Jazz Festival 2002. Ondanks de hitte was het publiek erg enthousiast over de muziek die Beady Belle ten gehore bracht: jazzy dance die gepaard ging met soms heel lichtvoetige en soms erg vette beats en de prachtige stem van Beate 'Beady' Lech.

Jazzland Records

In 1999 vraagt Bugge Wesselhoft aan Beate S. Lech of ze niet een album voor Jazzland Records wil maken. Aristiek wordt ze helemaal vrijgelaten. Alles heeft ze in eigen handen en neemt ze thuis op. De grotere instrumenten als vibrafoon, strijkers en drums neemt ze bij Wesselhoft in de studio op. Op een gegeven moment haalt ze haar studiegenoot Marius Reksjø erbij om mee te helpen. Op de universiteit hebben ze al vaker samengewerkt. Hij zorgt voornamelijk voor de grooves. Zijn bijdrage is meer dan welkom en het originele project wordt omgedoopt van Beate S. Lech in Beady Bell.

Cewbeagappic

Het debuutalbum 'Home' wordt in 2001 internationaal uitgebracht en brengt twee singles voort Ghosts en Moderation.In 2003 verschijnt de twee de cd "cewbeagappic". ook op dit album hebben ze alles zelf gedaan, maar wel met andere muzikanten. De titel is meteen een omschrijving van hun muziek CE = Complex + Easy, WB = White + Black, EA = Electronic + Acoustic, GA = Groovy + Ambient, PP = Played + Programmed en IC = Improvised + Composed.

Essentie

van muziek

In 2005 verschijnt de derde cd "Closer", waarin ze terug gaan naar de essentie van de muziek, dus zonder overbodige versieringen en de strijkers komen op de voorgrond. In de tijd erna komen er wat wijzigingen in de samenstelling van de band. Door de komst van drummer Erik Holm slaan ze een nieuwe weg in. Ook gaan ze samenwerkingen aan met sterren als Jamie Cullum en Indie.Arie.

Schijnbare tegenstelling

Het vierde album Belvedere dat in 2008 is uitgebracht, geeft een meer smoother en soulvoller geluid. De eerste single van dat album "Intermission music" met Jamie Cullum. Het meest recente album At Wedding Bridge verschijnt in 2010 en kan gezien worden als een synthese van de eerste drie albums en het vierde album. Door de houten blaasinstrumenten heeft de muziek een mysterieuze houten sound gekregen. Aan de ene kant wordt er gehouden aan de conventies van country en aan de andere kant ligt het meer in de lijn van cool jazz. Die country klanken komt voornamelijk door de instrumentatie met name de gitaren. Een schijnbare tegenstelling waar Beate goed mee uit de voeten kan.