Artiest

Ntjam Rosie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ntjam Rosie
Zangeres Ntjam Rosie (Kameroen, 1983) groeide tot haar negende jaar op in haar geboorteland Kameroen. Hierna emigreerde ze naar Nederland waar ze in Rotterdam ging wonen.

Ntjam RosieMadonna

In de tijd dat Ntjam Rosie in Kameroen woonde, was er slechts één tv-kanaal met zowel westerse als lokale muziek. In die tijd was popzangeres Madonna haar grote voorbeeld. Naast de muziek van de popdiva, was Rosie geintrigeerd door Madonna's showelement. “Ik wist toen al dat ik een entertainer wilde worden. Naast muziek wil ik ook dans, mode en performances doen”, aldus Rosie.

Songs schrijven

Op haar 14e, ze woonde toen in Maastricht, schreef Ntjam Rosie haar eerste popliedjes. Een aantal jaar later verhuisde ze naar Rotterdam, waar ze haar muzikaliteit verder ontwikkelde. Ze was toen vooral met R&B en pop bezig. Toen ze via haar omgeving met jazz in aanraking kwam, vond ze dat in eerste instantie maar saai.

Conservatorium

Aan het Rotterdamse conservatorium studeerde ze aan de popafdeling. Op advies van docenten stapte ze over naar de Latin-afdeling. Ze ontdekte de muziek van Caetano Veloso, Djavan en andere Braziliaanse helden en raakte onder de indruk van de rijkheid van de Braziliaanse muziek. Muziek waar de Afrikaanse ritmiek, de Westerse functionele harmonie en de melodie van de inheemse bewoners volgens haar perfect in samen komt.

Albums

In 2008 nam ze voor het Amsterdamse Appletree-label haar debuutplaat op. Dat werd haar debuutalbum Atouba. Deze cd, zegt ze nu, was goed als leerproces, maar was niet helemaal haar hoofd had op muzikaal gebied. In 2010 verscheen haar tweede album Elle, een album vol jazz, soul met duidelijke invloeden van Braziliaanse en Afrikaanse muziek. Voor dit album nam Rosie een groot deel van de composities voor haar rekening en schreef ze vrijwel alle teksten.

At The Back of Beyond

Ntjam Rosie lanceert op 15 maart 2013 haar nieuwe album 'At The Back Of Beyond'. Het album is de opvolger van 'Elle' (2010), dat warm ontvangen werd door de pers en waarmee Rosie genomineerd werd voor de Edison Jazzism Publieksprijs 2011. 'At The Back Of Beyond' verschijnt op haar eigen label Gentle Daze Records en bevat wederom grotendeels zelf geschreven nummers.

De songs op ‘At the back of beyond’ vormen een verhaal van zelfreflectie. Op het album ‘Elle’ beschreef Ntjam Rosie haar wereld alsof ze toeschouwer was zonder zelf deel te nemen. Ze wilde met haar nieuwe album meer van zichzelf laten zien. Tijdens haar eigen zoektocht leerde Rosie gitaar spelen: “Voor mijn nieuwe album moest het de gitaar zijn, daarmee kon ik uitdrukken wat ik wilde. Het is zo’n direct en open instrument”. Het album ‘At the back of beyond’ produceerde Rosie samen met Alexander van Popta en kwam mede tot stand dankzij steun van fans, die via de website Voordekunst.nl een donatie konden doen.