Artiest

Neil Diamond

  1. Artiestenchevron right
  2. Neil Diamond

Neil Diamond is een Amerikaanse zanger en liedjesschrijver die sinds 1966 wereldwijd ruim 130 miljoen platen heeft verkocht. In Nederland scoort hij negentien hits, waarvan er zeven de top 10 bereiken. De albums Beautiful Noise en Love At The Greek behalen de eerste plek.

Biografie

Neil Leslie Diamond wordt op 24 januari 1941 in New York geboren als zoon van Joodse ouders. Zijn vader is eigenaar van manufacturenwinkel, zijn moeder is huisvrouw. Tijdens zijn middelbareschoolperiode zingt Diamond in het schoolkoor samen met een piepjonge Barbra Streisand. Later zullen hun wegen elkaar weer kruisen. Daarnaast zit hij in het schermteam van zijn school. Zijn schermtalent bezorgt hem een studiebeurs aan de universiteit van New York. Behalve schermen begint Diamond aan een studie medicijnen. Gedurende zijn studie speelt hij piano en gitaar en schrijft hij liedjes. Samen met zijn studievriend Jack Packer treedt hij op als het zangduo Neil & Jack. Ze brengen in 1962 twee singletjes uit. Ze floppen allebei, maar zijn decennia later gewild door verzamelaars. Datzelfde jaar brengt Diamond ook nog een singletje uit met de band Ten Broken Hearts.

Liedjesschrijver voor The Monkees

In 1963 krijgt Neil Diamond een baan als liedjesschrijver aangeboden in de Brill Building, een gebouw in New York City waar het bruist van de muzikale creativiteit. In deze hitfabriek componeren broodschrijvers dagelijks liedjes voor beroemde artiesten. Tot zijn collega’s behoren onder anderen Burt Bacharach, Neil Sedaka, Carole King en een jonge Paul Simon. Het zijn stuk voor stuk talentvolle figuren, die later zelf uitgroeien tot wereldberoemde artiesten. In deze muzikale kookpot schrijft Diamond tientallen liedjes. In 1965 wordt één van zijn liedjes, Sunday And Me, een hit voor Jay & The Americans. Het zet voor Diamond de deur open naar meer succes. Zo schrijft hij voor The Monkees hits als I’m A Believer en A Little Bit Me A Little Bit You. Ook Elvis Presley, Cliff Richard, Lulu en de Britse hardrockband Deep Purple nemen liedjes van hem op. Maar eigenlijk schrijft Diamond deze liedjes vooral voor zichzelf. Hij wil namelijk niets liever dan ze zelf opnemen en op plaat uitbrengen.

Eerste nummer 1-hit

In 1966 tekent Neil Diamond een contract bij de platenmaatschappij Bang Records en brengt z’n eerste solosingle Solitary Man uit. Tot zijn eigen verbazing wordt het liedje een hit in de VS. Met zijn tweede single Cherry Cherry staat hij eind 1966 in de Amerikaanse top 10 genoteerd. Daarna volgt nog een hele reeks aan hits, waaronder Girl You’ll Be A Woman Soon, Red Red Wine (later een nummer 1-hit voor UB40), Do It en Diamonds eigen versie van I’m A Believer. Ondertussen heeft Diamond een contract afgesloten met de de grotere platenmaatschappij UNI Records, die hem meer artistieke vrijheid biedt. Dat resulteert in nog grotere hits, zoals het aan Caroline Kennedy opgedragen Sweet Caroline, dat in 1969 zijn eerste hit in Nederland is. Een jaar later heeft hij zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit te pakken met Cracklin’ Rosie, in Nederland goed voor een top 10-notering.

Greek Theatre

Twee jaar later treedt Neil Diamond tien avonden achter elkaar op in het Greek Theatre, het beroemde amfitheater in Los Angeles. Iedere avond is het theater stijf uitverkocht. Fans zonder kaartje klimmen zelfs in de bomen rondom het theater om maar een glimp van hun idool op te kunnen vangen. De zanger laat één van de concerten vastleggen op een dubbelelpee, getiteld Hot August Night. Het wordt de bestverkochte plaat van het jaar en luidt ook Diamonds definitieve doorbraak in de rest van de wereld in. Liedjes als Song Sung Blue, If You Know What I Mean, Beautiful Noise en het uit de speelfilm Jonathan Livingston Seagull afkomstige nummer Skybird worden wereldhits. In Nederland komen zijn platen met enige vertraging uit, maar verkopen desondanks goed. Het album Beautiful Noise en de live-elpee Love At The Greek bereiken de eerste plek in de verkooplijst. Hij treedt in 1977 tweemaal op in de Rotterdamse Ahoy.

The Jazz Singer

In 1978 leidt een ontmoeting met zijn oude schoolvriendin Barbra Streisand tot nog een grote hit. Hun duet You Don’t Bring Me Flowers bereikt de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten en is Diamonds laatste top 20-notering in Nederland. Hij speelt in 1980 een van de hoofdrollen in de film The Jazz Singer, waarin Sir Laurence Olivier en Lucie Arnaz zijn tegenspelers zijn. De film is een doorslaand succes en brengt drie singles voort, te weten Love On The Rocks, America en Hello Again, zijn laatste hit in Nederland. Twee jaar later is de door de film E.T. geïnspireerde ballad Heartlight zijn laatste grote hit in eigen land. Daarna nemen de verkoopresultaten geleidelijk af, mede doordat hij bewust afstand neemt van de hectische showbusiness, om zo een rustiger leven te leiden. De albums die Diamond gedurende de jaren tachtig uitbrengt verkopen niettemin nog heel aardig, vooral Primitive uit 1984. Dat jaar keert hij terug naar Ahoy en in 1989 staat hij daar opnieuw voor twee concerten.

Comeback met 12 Songs

De albums die Neil Diamond in de jaren negentig uitbrengt, waaronder een countryplaat en twee kerst-cd’s, verkopen in Nederland amper. Best Of-cd’s van de zanger blijven wel gewild. In 2005 gaat hij in zee met sterproducer Rick Rubin, die in het voorgaande decennium op grandioze wijze de tanende carrière van Johnny Cash wist op te lappen. Gewapend met enkel een akoestische gitaar en zijn karakteristieke stemgeluid neemt Diamond het album 12 Songs op. De critici zijn lovend en de hij behaalt voor het eerst in ruim twintig jaar de top 10 van de Album Top 100. Opvolger Home After Dark doet het in 2008 zelfs nóg beter en tikt de tweede plek van de lijst aan, onder Amy Macdonalds This Is The Life. Het is zijn hoogste notering in 31 jaar tijd. Dat jaar keert Diamond voor twee uitverkochte concerten terug naar Ahoy. Onder de titel Hot August Night / NYC verschijnt in 2009 een concertregistratie met hoogtepunten uit de shows die hij in Madison Square Garden geeft.

Derde keer getrouwd

Op 24 januari 2011 viert Neil zijn zeventigste verjaardag. Ter gelegenheid van zijn grote verdiensten voor de Amerikaanse popmuziek krijgt hij een plekje in de Rock And Roll Hall Of Fame. Datzelfde jaar start hij een nieuwe wereldtournee, die hem naar Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Europa brengt. Hij geeft in juni twee concerten in Ahoy. Diamond treedt op 21 april 2012 voor de derde maal in het huwelijk, ditmaal met zijn dertig jaar jongere manager Katie McNeil. Uit zijn vorige twee huwelijken heeft hij twee dochters en twee zoons. In augustus van dat jaar krijgt hij een ster op de Walk Of Fame in Hollywood. Hij maakt in 2014 de overstap van Columbia naar Capitol Records, waar onder meer het album Melody Road verschijnt. Zowel in 2015 als 2017 geeft hij concerten in de Ziggo Dome. Twee maanden voor zijn tachtigste verjaardag brengt hij het album Classic Diamonds uit, een samenwerking met het London Symphony Orchestra.