Artiest

Johnny Pate

  1. Artiestenchevron right
  2. Johnny Pate
Johnny Pate (1923, Chicago) was oorspronkelijk bassist. Hij begon in de jaren 40 en werkte met Stuff Smith. Later had hij zijn eigen groep en verlegde hij zijn talent meer naar het produceren en arrangeren van muziek. Zo werkte hij met Sam Cooke, Curtis Mayfield en produceerde hij een album voor B.B. King. Tot op de dag vandaag produceert en arrangeert Johnny Pate muziek, al is het in een wat lagere productiviteit dan vroeger.

Groep

Johnny Pate begon als bassist. Hij startte zijn eigen groep halverwege de jaren 50: Johnny Pate Live Ath The Blue Note. Daarna scoorde hij een hit in 1958 met "Swinging Sheppard Blues". In de jaren 60 speelde hij op platen van de Staple Singers en Sam Cooke en dat bracht het balletje aan het rollen. Hij begon muziek te arrangeren voor muzikanten als Major Lance en Walter Jackson en later voor Curtis Mayfield and The Impressions. Zijn grootste verdienste was het produceren van het album "B.B. King Live At The Regal".

Soundtracks

In de jaren 70 produceerde Johnny Pate meerdere soundtracks. De belangrijkste was "Shaft in Africa" (1973), maar ook "Bucktown" (1975) en "Dr. Black, Mr. Hyde" (1976) deden het goed. Daarnaast werkte Pate met de Bee Gees, Bobby "Blue" Band, Muddy Waters, Natalie Cole, Wes Montgomery en B.B. King. Daarna was het tijd om rustiger aan te gaan doen voor Pate. Helemaal stoppen met werken deed hij niet, hij bleef produceren en arrangeren voor artiesten als Jimmy Smith en Natalie Cole.

Nummers van Johnny Pate