Artiest

Raul Midon

  1. Artiestenchevron right
  2. Raul Midon
De (blinde) Amerikaanse zanger en gitarist Raul Midon vindt zijn inspiratie in het grensgebied van jaren zeventig soul met Zuid-Amerikaanse invloeden.

Blind geboren

Midon werd blind geboren in het gehucht Embudo in New Mexico.  Hij is het kind van een Afro-Amerikaanse moeder en een Argentijnse vader. 'Ik wist al vroeg dat ik muzikant wilde worden', aldus Midon. 'In de auto luisterde ik naar het ritme van de richtingaanwijzer. Ik hoorde overal muziek in, van de autotoeter tot sprinkhanen.' Als kind was Midon aanvankelijk aangetrokken door de percussie uit de Argentijnse folkmuziek.

Van Flamenco tot jazz

Gestimuleerd door zijn vaders verzameling met Charlie Parker en Miles Davis begon hij zich in jazz te verdiepen, gevolgd door de popmuziek van de dag (James Taylor, Joni Mitchell, Paul Simon en Stevie Wonder). Ondertussen nam Midon gitaarlessen van een flamencospeler. Later richtte hij zich op klassieke gitaar en vervolgens jazz. Midon: 'De wijze waarop ik speel is een legering van al die stijlen, gemixt met mijn fascinatie voor de grote rock en blues gitaristen als Eric Clapton en B.B. King.'

Gitaar als orkest

Volgens Midon ontwikkelt zijn gitaarstijl nog altijd. 'Ik ben constant bezig om alles wat ik muzikaal weet te integreren in mijn gitaarspel. Ik wil het laten klinken als een orkest.' Hij studeerde in Miami, had daar een carriere als soloartiest en studiomuzikant in de latin muziekwereld. In 2002 verhuisde hij naar New York en begon op te treden in clubs. Een samenwerking met dj/producer Little Louie Vega leidde tot internationale optredens en het album 'Elements Of Life'. Nadat hij Stevie Wonders 'Make Sure You're Sure' had gespeeld tijdens het concert in Carnegie Hall 'The Movie Music of Spike Lee and Terence Blanchard' leverde hij een eigen bijdrage voor de Spike Lee-film 'She Hates Me'.

Voorprogramma's

Hij kwam in het voorprogramma te staan van diva Cesaria Evora en gitaarheld Jeff Beck. Jason Mraz nam hem mee tijdens zijn akoestische Tour of the Curbside Prophets in 2004 nadat hij een optreden van Midon via internet had gezien. Mraz' jonge fans werden iedere avond betoverd door Midon's nummers en stijl.

State of mind

Zijn album 'State Of Mind' bevat mooie gastoptredens van Stevie Wonder (harmonica op 'Expressions Of Love') en Jason Mraz (duet op hun gezamenlijke nummer, het reggae-achtige 'Keep On Hoping'). Daarnaast zijn er bijdragen van latin jazz-fluitist Dave Valentin, percussionisten Sammy Figueroa en Cyro Baptista, harmonicatopper Gregoire Maret en jazz vibrafonist Stefon Harris, die speelt op het prachtige 'All In Your Mind'. tekst: http://www.bluenote.nl/