Jaco Pastorius

Jaco PastoriusJaco Pastorius maakte van de basgitaar een solo-instrument en staat bekend als een van de eerste gebruikers van de fretloze basgitaar. Pastorius was een invloedrijk basgitarist en werd ook wel de Paganini van de basgitaar genoemd. Hij was bovendien componist, met een opvallend inzicht in melodie en harmonie. Hij speelde o.a. met Pat Metheny en Weather Report.Delen


BiografiePaganini op de bas

John Francis (Jaco) Pastorius III (Norristown (Pennsylvania), 1 december 1951 – Fort Lauderdale (Florida), 21 september 1987) was een Amerikaans basgitarist. Hij maakte van de basgitaar een solo-instrument en staat bekend als een van de eerste gebruikers van de fretloze basgitaar. Pastorius was een invloedrijk basgitarist en werd ook wel de Paganini van de basgitaar genoemd. Hij was bovendien componist, met een opvallend inzicht in melodie en harmonie.

Kenmerkend geluid

Jaco Pastorius had een voor hem zeer kenmerkend basgeluid. Hij kreeg dit door de frets van zijn ‘62 Fender Jazz bas eruit te trekken. De gleuven die in de toets die hierbij onstonden vulde hij op met kneedbaar hout (Duratit wood putty). Omdat de Rotosound snaren die hij gebruikte nogal agressief waren voor de hals zonder fretten (de toets) , behandelde hij de hals hierna met meerdere lagen marine epoxy, genaamd Petitt’s Poly-Poxy. Hierdoor kreeg de bas het “zingende” geluid.

Pat Metheny & Weather Report

In 1974 begon hij te spelen met zijn vriend de gitarist Pat Metheny, en in 1976 sloot hij zich aan bij Weather Report, de jazzrock-formatie rond Joe Zawinul en Wayne Shorter. Hij bleef bij hen tot 1981. Zijn soloalbum Jaco Pastorius kwam uit in 1976. Het kreeg uitstekende kritieken, vooral de bassolo Portrait of Tracy oogstte grote bewondering.

Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties