Artiest

Rik Mol

  1. Artiestenchevron right
  2. Rik Mol
Rik Mol (Goes, 15 mei 1985) is een Nederlands trompettist en entertainer. Rik Mol begon op zijn achtste jaar met trompetspelen. Al snel werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge talenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde hier een klassieke opleiding. In deze tijd had hij privélessen bij Maurice André en Theo Mertens. Na privélessen van Wynton Marsalis was Mol verkocht voor de jazz.

Rik Mol begon op zijn achtste jaar met trompetspelen. Al snel werd hij toegelaten tot de opleiding voor jonge talenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde hier een klassieke opleiding. In deze tijd had hij privélessen bij Maurice André en Theo Mertens. Na privélessen van Wynton Marsalis was Mol verkocht voor de jazz. Nog in zijn schooltijd speelde hij vaak 's avonds in jazzclubs. Als jonge trompettist won hij allerlei prijzen en concoursen, zoals: European Trumpet Contest, Yamaha Soloist Award, Prinses Christina Concours 2004, Prins Bernhardfonds Cultuurprijs 2008, Cultuurprijzen van de provincie Zeeland (2008) en gemeente Goes (2009).

Albums

Mol bracht twee albums uit. Zijn debuut What's On Tonight?! (2007) verscheen aanvankelijk in eigen beheer, maar werd later uitgegeven door Challenge Records. Dit debuut was genomineerd voor een Edison. Zijn tweede album Funk On Me (2010), dat meer funk en soul bevat en waarop Nate James een aantal zangpartijen voor zijn rekening neemt, verscheen bij Rough Trade Records.

Alias

In 2009 nam Mol onder zijn alias 'Angelo' het duet 'Dat kind met zijn trompet' op samen met Frans Bauer, waarvoor Bauer en Angelo op 28 januari 2010 een Platina Award kregen. Angelo was speciale gast in de theatertourneeFrans Bauer in Concert VIII door Nederland en België. Onder de naam 'Ryan Ricks' nam Mol een easylisteningalbum op. Dit album kwam begin januari 2012, begeleid door de single 'Golden Brown', in België uit. Terwijl de trompettist zelf op tournee was door Azië, nam het album vrijwel direct na verschijning een enorme vlucht in de Vlaamse hitlijsten, met een nummer 1-positie als resultaat. Hij speelde als Ryan Ricks concerten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland.

De trompettist werkte in 2013 in Amsterdam aan de opnamen van zijn derde album.

Samenwerking

Mol speelde samen met onder meer: Steve Lukather, Michael Bolton, Chaka Khan, Basement Jaxx, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Eric Alexander, Metropole Orkest, WDR Big Band, Alain Clark, René Froger, Nick & Simon, Armin van Buuren, Nueva Manteca, Cubop City Bigband, Deborah Brown en George Baker.