Artiest

Thomas Dybdahl

  1. Artiestenchevron right
  2. Thomas Dybdahl

Een van de trekpaarden van de nieuwe stroming van singer-songwriters is Thomas Dybdahl. .that great October sound omvat 11 songs en is praktisch helemaal geschreven, geproduceerd, gespeeld en opgenomen door de Noor zelf. Hij verzorgt de zang, speelt gitaar, bas, orgel en harmonica.Het album is ingetogen, maar komt live net iets steviger uit de verf. Hij bezit een energieke podiumpresentatie en brengt verantwoorde, toegankelijke songs. Dybdahl wordt door de muziekpers gezien als de ontdekking van Eurosonic dit jaar.

Trilogie

"De respons op mijn eerste album was onverwacht. Positieve recensies, prijzen, het was overweldigend. Ik doe maar gewoon wat ik denk dat goed is. Je hebt als artiest de verantwoordelijkheid om iets te maken wat niet al bestaat, natuurlijk. Je moet een eigen geluid hebben. Mijn muziek is de combinatie van al mijn inspiratie, ik deel blijkbaar iets dat heel bijzonder is. Maar hoe? Geen idee. Ik kan mijn muziek niet uit elkaar halen en analyseren. Mensen voelen verschillende dingen als ze naar mijn muziek luisteren. Ik probeer een goed gedefinieerd basisverhaal neer te zetten.Sommige nummers gaan over mezelf, maar de laatste tijd probeer ik dat een beetje te vermijden. De Oktobertrilogie waar ik mee bezig ben, maakt me wat melancholisch. Mijn leven is niet zo spannend of interessant, er is geen enkele reden om alleen daarover te schrijven."

Stijlvol

Denkt hij zelf dat Noorse artiesten op dit moment in Europa een streep voor hebben? "Ik weet alleen dat er veel goede Noorse bands zijn die buiten de grenzen proberen door te breken. De laatste vier jaar krijgt de singer-songwriterhoek veel aandacht. Gelukkig, want door een serie van semi-bewuste keuzes kwam ik op het punt dat ik besefte dat ik daar goed in ben. Blijkbaar, als ik iedereen moet geloven, heb ik daar goed aan gedaan. Ook mijn laatste cd krijgt veel positieve kritieken. Als ik een auto was, zou ik een Mercedes Benz 230 uit 1973 zijn. Die blijft altijd stijlvol en wat belangrijker is; die wagen is niet kapot te krijgen. Wat een goede vergelijking. "Tekst: Maudie Putter voor Route 05 (http://www.routegt.com)