Artiest

Wes

  1. Artiestenchevron right
  2. Wes
Wes was een samenwerkingsverband tussen de Kameroense zanger Wes Madiko en de Franse producer Michel Sanchez. De single Alane staat in het najaar van 1997 acht weken op nummer 1. Een remix van Robin Schulz is een zomerhit in 2020. Een jaar later overlijdt Madiko.

Biografie

Wes Madiko wordt op 15 januari 1964 als Martin Eloh Kwack geboren in Mouataba, in het Centraal-Afrikaanse land Kameroen. Zijn grootvader onderwijst hem in de muziektradities van zijn voorouders. In 1987 verlaat Madiko zijn vaderland en vertrekt naar Frankrijk. Daar aangekomen houdt hij zich naast muziek bezig met sociaal werk. Met de Senegalese muzikanten Benjamin Valfroy (bevriend met Youssou N’Dour) en Joe Sembene formeert Madiko in 1988 de groep Fakol. De groep geeft optredens in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Twee jaar later komen Madiko's broer en zijn vader kort na elkaar te overlijden. In 1992 reist Madiko naar de Verenigde Staten, waar hij opnames maakt voor zijn debuutalbum Sun Of The Ancestors, dat op cassette wordt uitgebracht door de platenfirma Roots Music World.

Alane

Gedurende zijn verblijf in de VS geeft Madiko diverse optredens. Daar wordt hij ontdekt door Michel Sanchez, een Franse producer die halverwege de jaren negentig furore maakt met zijn project Deep Forest, waarin wereldmuziek vermengd wordt met new age. Deep Forest heeft in 1994 een top 10-hit in Nederland met Sweet Lullaby. Sanchez en Madiko gaan samenwerken en brengen in 1996 onder de naam Wes het album Welenga uit. Het is niet meteen een succes en de eerste single Awa Awa verschijnt aanvankelijk alleen in Frankrijk. In mei 1997 wordt Alane in Frankrijk uitgebracht en staat daar tien weken op nummer 1. Vakantiegangers leren Wes kennen op de Franse stranden en campings. In september komt de single ook de Nederlandse hitlijsten binnendenderen. Het staat acht weken bovenaan de lijst, van 18 oktober 1997 tot en met 3 januari 1998. Het album Welenga staat eind 1997 in de top 10.

Remix

Na het megasucces van Alane wordt de single Awa Awa begin 1998 opnieuw uitgebracht, nu vergezeld van een remix door ster-dj Tony Moran, bekend van zijn remixen voor Gloria Estefan, Michael Jackson en Céline Dion. Het is geen grote hit en de opvolger, het WK-lied I Love Football (Midiwa Bôl), slaagt er evenmin in om een impact te maken op de hitlijsten. Het tweede album Sinami (The Memory) uit het jaar 2000 is een flop en het blijft tien jaar stil rondom Madiko. In 2010 brengt hij de cd Melowe uit. Datzelfde jaar neemt hij voor het Afrikaans voetbalkampioenschap het nummer Sela Sela (Dance To Together) op met de Amerikaanse zangeres Zahra Universe. Na nog eens tien jaar stilte maakt Robin Schulz een remix van Alane, een zomerhit in 2020. Wes Madiko overlijdt op 25 juni 2021 in Frankrijk, nadat hij een infectie oploopt in een ziekenhuis. Hij wordt 57.

Nummers van Wes