Artiest

Leonard Cohen

  1. Artiestenchevron right
  2. Leonard Cohen

Leonard Cohen was een Canadese zanger, liedjesschrijver en dichter, die eind jaren zestig doorbreekt, terwijl hij al halverwege de dertig is. Hij blijft populair tot aan het eind van zijn leven en is in 2016 zelfs de oudste artiest met een nummer 1-album. Hij wordt 82.

Biografie

Leonard Norman Cohen wordt op 21 september 1934 geboren in Montréal, Quebec. Hij maakt in zijn jeugd weliswaar muziek, maar vindt hij grote passie vooral in het schrijven van gedichten. Zijn eerste dichtbundel Let Us Compare Mythologies verschijnt in 1956. Een jaar daarna maakt Cohen zijn eerste plaatopname met een voordracht van gedichten op de elpee Six Montreal Poets. Na zijn tweede bundel The Spice Box Of Earth reist hij door Europa en vestigt hij zich zeven jaar lang op het Griekse eiland Hydra. Daar schrijft hij twee romans, The Favorite Game in 1963 en Beautiful Losers in 1966, en wederom een dichtbundel in 1964, getiteld Flowers For Hitler. De nieuwe lichting folkzangers uit de jaren zestig, waaronder Simon & Garfunkel, Joan Baez en Bob Dylan inspireren Cohen om zelf ook weer liedjes te gaan schrijven. In 1966 schenkt Cohen twee liedjes aan zangeres Judy Collins voor haar album In My Life, te weten Dress Rehearsal Rag en de ballad Suzanne.

Doorbraak als zanger

Cohen vliegt in 1967 naar de VS om een carrière als folkzanger na te jagen. Tijdens een optreden wordt hij opgemerkt door producer John Hammond Sr. en kort daarna tekent hij een contract bij Columbia Records. Datzelfde jaar verschijnt zijn debuutalbum Songs Of Leonard Cohen. Hij blijft in Nederland vrijwel onopgemerkt totdat cabaretier Herman van Veen in het voorjaar van 1969 een hit heeft met een vertaling van Suzanne, tevens diens eerste hit. Songs Of Leonard Cohen komt die zomer in de top 10 van de elpeelijst terecht, terwijl ook opvolger Songs From A Room goed verkoopt. Het album Songs Of Love And Hate schopt het in de lente van 1971 zelfs tot de tweede plek, maar wordt van de eerste plek geweerd door achtereenvolgens Pearl van Janis Joplin en Sticky Fingers van The Rolling Stones.

Hallelujah

Na het album New Skin For The Old Ceremony uit 1974 verdwijnt hij voor enige tijd uit de verkooplijsten. Het door Phil Spector geproduceerde album Death Of A Ladies’ Man flopt, net als de opvolgers Recent Songs en Various Positions, met daarop de eerste opname van Hallelujah. Het album Famous Blue Raincoat (The Songs Of Leonard Cohen) van zijn goede vriendin Jennifer Warnes zet de zanger in 1986 weer op de kaart, met name de song First We Take Manhattan. Het album I’m Your Man markeert in 1988 de eerste comeback van Leonard Cohen. Artiesten als R.E.M., Pixies en Nick Cave nemen in 1991 een tributealbum voor Leonard Cohen op. De opname die John Cale hiervoor maakt van Hallelujah dient als blauwdruk voor de latere versies van Jeff Buckley, Rufus Wainwright, Bon Jovi en Lisa Loïs.

Optredens in Nederland

De plaatverkoop van Cohen zelf is gedurende de jaren negentig vrij onbeduidend, maar hij maakt in 2001 opnieuw een comeback wanneer hij met Sharon Robinson het album Ten New Songs uitbrengt. Verzamel-cd The Essential bezorgt hem in 2002 zelfs zijn eerste top 10-notering in de Nederlands albumlijst in 31 jaar tijd. Nadat zijn manager Kelley Lynch er met zijn geld vandoor gaat, wordt Cohen ertoe gedwongen om op hoge leeftijd weer op tournee te gaan. Zo is hij in 2008 te zien in de Westergasfabriek en Ahoy. De reeks optredens in Europa geldt tevens als afscheidstournee. In plaats daarvan zorgt het voor hernieuwde interesse in zijn werk. Zo vinden we de zanger in 2009 voor het eerst in de Nederlandse hitlijsten met reeds 23 jaar oude Hallelujah. Cohens album Old Ideas staat in februari 2012 twee weken op nummer 1, waarmee hij het record vestigt van oudste artiest die bovenaan staat in de Album Top 100. In augustus geeft hij twee uitverkochte shows in het Olympisch Stadion in Amsterdam. 

Definitief afscheid

Leonard Cohen lijkt populairder dan ooit. In de maand dat hij 79 wordt, geeft hij concerten in Ahoy en de Ziggo Dome. Twee dagen voor zijn tachtigste verjaardag brengt hij de cd Popular Problems uit, dat een week nadien op nummer 1 binnenkomt. Daarmee verbreekt hij zijn eigen record van oudste artiest ooit met een album op de eerste plek. Het live-album Can’t Forget, met opnames van zijn laatste tournee, komt in 2015 op nummer 4 binnen. Cohens veertiende en tevens laatste studioalbum You Want It Darker wordt op 21 oktober 2016 uitgebracht en komt wederom op nummer 1 binnen in de Album Top 100. Een paar weken later, op 7 november 2016, overlijdt Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd in zijn slaap, in zijn huis in Los Angeles. You Want It Darker keert dan terug op de eerste plek in de albumlijst. In november 2019 verschijnt het postume album Thanks For The Dance.