Creedence Clearwater Revival

Creedence Clearwater RevivalGroep uit San Fransisco met de broers Tom en John Fogerty. Creedence Clearwater Revival breekt eind jaren zestig door met hun versie van de rhythm & blues-klassiekers ‘Suzy Q’ en ‘I Put A Spell On You’ en het door John Fogerty geschreven ‘Proud Mary’. CCR stopt in 1972, John Fogerty gaat solo verder. Broer Tom overlijdt in 1990.Delen


BiografieHet is 1967. Gitarist Tom Fogerty en drummer Doug Clifford vinden dat hun band The Golliwogs een meer op Cajun geïnspireerde boogierock-karakter moet krijgen. Samen met hun bandleden John Fogerty (zanger en gitarist) and Stu Cook (bassist), wordt in ’68 het debuutalbum Creedence Clearwater Revival uitgebracht, waarmee de bandnaam een feit is. Met onder andere de hit ‘Suzie Q’, scoort het album hoog.

South

De band komt uit de regio van San Francisco, maar de voor die regio kenmerkende psychedelische geluiden komen in de muziek niet voor. John Fogerty, die de band draagt, heeft het talent om nummers een natuurlijk Zuiderlijk-Amerikaans karakter te geven waarmee de band hits scoort als ‘Bad Moon Rising’, ‘Down On The Corner,’ ‘Who'll Stop the Rain’, en ‘Up Around The Bend’. 

Democratie

Hoewel het goed gaat met Creedence (diverse gouden en platina albums) is er onrust. Tom kan de dikke vinger die zijn broer John in de pap heeft niet meer aan. Er is, naar zijn mening sprake van onvoldoende democratie en hij verlaat in 1971 de band om solo verder te gaan. Tom wordt niet vervangen en met de drie overgebleven leden gaat Creedence Clearwater Revival verder. John staat toe dat Stu en Doug een gelijk aandeel krijgen in het schrijven en componeren van de nummers. Het resultaat hiervan is te vinden op Mardi Gras wat nooit een succes is geworden.

Protest

Slechts vijf jaar na het ontstaan, is het gedaan met Creedence Clearwater Revival. In 1972 stoppen de leden ermee en gaan ieder hun eigen weg. John Fogerty is, zoals verwacht, ook als solist zeer sterk en schrijft een aantal succesnummers.  Minder succesvol is voor hem de beschuldiging van Fantasy Recordsbaas Saul Zaentz. Volgens Zaents lijkt Johns solohit ‘The Old Man Down the Road’ te veel op het Creedence-nummer ‘Run Through The Jungle’, wat in bezit is van het Fantasylabel. John weigert om zijn nummer terug te draaien en reageert met de protestnummers ‘Mr. Greed’ en ‘Zanz Kant Danz’. Het wordt uiteindelijk uitgevochten in de rechtzaal waar John van de jury zijn gelijk krijgt.

Rechtzaak

John is later nog een keer in de rechtzaal te vinden als hij zijn voormalige bandleden Stu en Doug en de vrouw van zijn inmiddels overleden broer aanklaagt. Hij wil hiermee voorkomen dat Stu en Doug onder de naam Creedence Clearwater Revisted verdergaan. In 1997 wordt de zaak geseponeerd. Twee jaar later verliest Fogerty deze zaak alsnog in hoger beroep.


Positie in de top 2000 in 2019


 • 139
   -  Have You Ever Seen The Rain
 • 187
   -  I Put A Spell On You
 • 203
   -  Fortunate Son
 • 226
   -  Bad Moon Rising
 • 499
   -  Who'll Stop The Rain
 • 959
   -  Suzie Q
 • 1000
   -  I Heard It Through The Grapevine
 • 1010
   -  Proud Mary
 • 1150
   -  Born On The Bayou
 • 1164
   -  Long As I Can See The Light
 • 1431
   -  Down On The Corner
 • 1463
   -  Lookin' Out My Back Door
 • 1936
   -  Up Around The Bend

Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties