Artiest

Mick Jagger

  1. Artiestenchevron right
  2. Mick Jagger
Mick Jagger is een Engelse zanger, liedjesschrijver en acteur. Hij is vooral bekend als de leadzanger van The Rolling Stones. Samen met Keith Richards is hij de voornaamste songschrijver van de band. Los van de Stones scoorde hij vijf top 10-hits in Nederland.

Biografie

Michael Phillip Jagger wordt op 26 juli 1943 geboren in Dartford, Engeland. Op de middelbare school ontdekt hij rock-’n’-roll en dat verandert voor altijd zijn leven. Wanneer Brian Jones en Ian Stewart in april 1962 The Rolling Stones oprichten, gaan ze op zoek naar een zanger. Die vinden ze in juni van dat jaar in Mick Jagger. Tegelijkertijd treedt ook gitarist Keith Richards tot de band toe. Van af dat moment zijn Jagger en Richards de enige permanente Stones-leden; Stewart stapt een jaar later uit zijn eigen band en Jones overlijdt in 1969. Jagger en Richards schrijven het gros van de Stones-songs samen en hun samenwerking wordt vaak vergeleken met die van Paul McCartney en John Lennon bij The Beatles.

Jagger op het witte doek

Dankzij hits als (I Can’t Get No) Satisfation, Jumpin’ Jack Flash, Sympathy For The Devil, Let’s Spend The Night Together en Paint It Black groeien de Stones uit tot een van de meeste invloedrijke en bestverkopende bands uit de jaren zestig. In 1970 begint Jagger naast zijn werk met de Stones ook met acteren. Hij verschijnt op het witte doek in de films Ned Kelly en Performance, dat tevens zijn eerste solohit voortbrengt: Memo From Turner. In Nederland bereikt de single de tweede plek in de hitlijsten, onder Where Have I Been Wrong van The Cats. In die tijd wordt Jagger een veel geziene gast op de feesten van andere beroemdheden. Hij is bovendien een notoire vrouwenversierder, zeker nadat zijn relatie met Marianne Faithfull op de klippen loopt.

(S)he’s The Boss

Gedurende de jaren zeventig houdt Jagger zich geregeld met andere artiesten bezig, buiten de Stones om. Zo is hij te horen als achtergrondzanger op You’re So Vain van Carly Simon. Boze tongen beweren zelfs dat het liedje over Mick Jagger zou gaan. Ook raakt hij verknocht aan de reggaemuziek van Peter Tosh en biedt aan om samen te werken met hem. Dit resulteert in 1978 in de nummer 1-hit (You Gotta Walk) Don’t Look Back. Nadat Jagger en Richards begin jaren tachtig onenigheid hebben over de te varen koers met de Stones, begint de zanger in 1984 met de opnames van een soloalbum. She’s The Boss komt uiteindelijk in 1985 uit en komt in Nederland binnen op de tweede plek, onder Songs From The Big Chair van Tears For Fears. De single Just Another Night wordt zijn derde top 10-hit.

Primitive Cool

Na de Band Aid-concerten in juli 1985 neemt Mick Jagger samen met David Bowie de single Dancing In The Streets op, een cover van de Motown-classic van Martha & The Vandellas. De single staat in september van dat jaar drie weken op nummer 1 in Nederland, mede dankzij de videoclip waarin de twee popiconen vrolijk dansen. In 1986 komt het Stones-album Dirty Work uit. Jagger wil geen tournee om het album te promoten, tot ergernis van Keith Richards. De twee spreken elkaar een aantal jaren nauwelijks. De zanger lijkt meer geïnteresseerd in zijn solocarrière. Zijn tweede album Primitive Cool komt uit in 1987 en piekt in Nederland op de vijfde plek. De single Let’s Work is zijn vijfde en laatste top 10-notering als soloartiest.

Wandering Spirit

In 1989 richt Mick Jagger zich weer volledig op zijn werk voor de Stones. Het album Steel Wheels dat in dat jaar uitkomt is een succes. Nadat de tour voor dit project is afgerond, neemt de band weer even rust. Jaggers derde soloalbum Wandering Spirit komt in 1993 uit en bereikt de derde plek. Singles Sweet Thing en Don’t Tear Me Up zijn bescheiden hits. Gedurende de jaren negentig pakt Mick Jagger zijn acteercarrière weer op. Hij speelt in de films Freejack, Bent en The Man From Elysian Fields. Dit terwijl hij druk aan het touren is met The Rolling Stones rondom de release van de albums Voodoo Lounge (1994) en Bridges To Babylon (1997). In 1999 brengt de BBC de benefietsingle It’s Only Rock And Roll uit. Hierop is Jagger the horen naast Robbie Williams, Spice Girls en The Corrs.

SuperHeavy

Na de eeuwwisseling maakt Mick Jagger nog één volwaardig soloalbum: Goddess In The Doorway uit 2001. Ondanks bijdrages van Pete Townsend, Bono, Lenny Kravitz, Missy Elliot, Wyclef Jean en Rob Thomas is er amper interesse in de plaat van de inmiddels 58-jarige rockzanger. In 2004 maakt Jagger samen met voormalig Eurythmics-lid Dave Stewart de soundtrack voor de film Alfie. Ook Joss Stone is hierop te horen. Jagger, Stone en Stewart formeren in 2011 de gelegenheidsformatie SuperHeavy, aangevuld met reggaezanger Damian Marley en de Indiase filmcomponist A.R. Rahman. Het album van de supergroep komt op nummer 1 binnen in de Album Top 100. Ondertussen blijven de Stones ook bezig. In 2014 treedt de band op Pinkpop op.