Artiest

Jennifer Lopez

  1. Artiestenchevron right
  2. Jennifer Lopez
Jennifer Lopez, alias J.Lo, is een Amerikaanse actrice, fotomodel en zangeres. Na haar glansrol in de biopic Selena start Lopez in 1999 een succesvolle zangcarrière. Sindsdien scoorde ze een dozijn aan top 10-noteringen in Nederland, waarvan de nummer 1-hit Love Don’t Cost A Thing de grootste is.

Biografie
Jennifer Lopez is de dochter van Puertoricaanse ouders en groeit op in het New Yorkse stadsdeel The Bronx. Ze wil aanvankelijk danseres worden. Na een ruzie met haar moeder, die een danscarrière maar niets vindt voor haar dochter, vertrekt ze van huis. Lopez werkt in een advocatenkantoor en neemt danslessen in Manhattan. Na anderhalf jaar audities zonder resultaat krijgt Lopez de kans om mee te gaan op een danstournee in Japan. Na thuiskomst wordt ze ‘fly girl’ in de tv-show In Living Color. Uiteindelijk besluit ze dat ze wil acteren. Na verschillende rolletjes in tv-series krijgt ze in 1995 haar kans om zich te bewijzen op het witte doek, in de film Money Train. Ze wordt pas echt opgemerkt in Mi Familia en in 1997 kan ze zichzelf de best betaalde latina actrice noemen dankzij haar rol als zangeres Selena in de gelijknamige film.

Debuutalbum

Het succes van Out Of Sight uit 1998 bevestigt dat J.Lo een Hollywoodster is. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum On The 6, vernoemd naar de metro die ze altijd moest nemen om naar Manhattan te reizen. Het album wordt geproduceerd door Emilio Estefan Jr. (de man van Gloria) en haar partner Puff Daddy. De eerste single is If You Had My Love, dat in juli 1999 de tweede plek bereikt, onder Lou Bega’s Mambo No. 5 (A Little Bit Of…). Achtereenvolgens worden ook de singles Waiting For Tonight, Feelin’ So Good en Let’s Get Loud grote hits. Samen met Marc Anthony, Enrique Iglesias, Shakira en Ricky Martin ontketent Jennifer Lopez rondom de eeuwwisseling een ware latinrage.

Still Jenny From The Block

Ook haar tweede album, J.Lo uit 2001, is commercieel gezien een voltreffer. De eerste single Love Don't Cost A Thing behaalt begin 2001 de top van de Nederlandse hitlijsten. Datzelfde jaar zijn ook Ain’t It Funny en I’m Real top 3-hits. In het voorjaar van 2002 staat Ain’t It Funny opnieuw in de top 10, nu in een hiphopremix met een bijdrage van Ja Rule, afkomstig van J To The L-O! The Remixes. Het is een van de bestverkochte remixalbums ooit. Stilzitten is er niet bij voor de popdiva, want later dat jaar staat ze nog twee keer in de top 10, nu met I’m Gonna Be Alright en Jenny From The Block, beide te vinden op haar derde album This Is Me… Then. Op het witte doek is ze te zien in Maid In Manhattan.

Bennifer

J.Lo heeft even geen hitjes in 2004, hoewel ze dat jaar wel naast Richard Gere en Susan Sarandon te zien is in Shall We Dance? en ze heeft een kleine rol in de Kevin Smith-film Jersey Girl, als tegenspeelster van haar lover Ben Affleck. Die relatie loopt begin dat jaar nog op de klippen en een paar maanden later trouwt ze met Marc Anthony, met wie ze een tweeling krijgt. Begin 2005 keert ze na ruim anderhalf jaar afwezigheid terug in de hitlijsten met Get Right, afkomstig van het album Rebirth, dat in maart op nummer 1 binnenkomt in de albumlijst. In 2007 brengt J.Lo het Spaanstalige album Como Ama Una Mujer uit. Het is haar slechtst verkopende album tot dan toe en brengt geen enkele hit voort.

Scheiding en teruglopende verkopen

Samen met haar echtgenoot gaat Lopez in september 2007 op tournee. Een maand later verschijnt het Engelstalige album Brave, met daarop het hitje Do It Well. Dit album presteert eveneens ondermaats, met slechts een 24e positie in de Album Top 100, waarna ze zich op haar gezinsleven stort. Haar acteerwerk ligt ook eventjes stil. Jennifer Lopez maakt in 2011 een comeback in de hitlijsten met On The Floor. Deze bewerking van de Lambada brengt haar terug in de top 10, al is het album Love? niet het gehoopte succes. Die zomer maakt ze bekend te scheiden van Marc Anthony. De laatste Nederlandse top 10-hit van Lopez is de WK-song We Are One (Ole Ola) met rapper Pitbull uit 2014. Dat jaar verschijnt ook A.K.A., haar laatste album. Ondanks diverse singles, waaronder samenwerkingen met Cardi B en Bryan Adams, komen we J.Lo daarna niet meer tegen in de charts.