NPO Radio 2 Top 2000

Kijktip: Robbie Robertson blikt terug op The Band in Once Were Brothers

foto: Filmposter
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kijktip: Robbie Robertson blikt terug op The Band in Once Were Brothers

De dood van Robbie Robertson zorgden voor odes uit alle hoeken van de muziekwereld. Wat maakte de Canadese gitarist zo belangrijk? Je ziet het in de documentaire Once Were Brothers.

In de documentaire uit 2020, die gebaseerd is op zijn autobiografie, blikt Robertson terug op zijn muzikale leven. We zien zijn jeugd in Toronto, waarna de gitarist zich voegt bij de begeleidingsband van Bob Dylan tijdens de tournee waarin de songwriter verguisd werd vanwege zijn beslissing om elektrische instrumenten te gebruiken.

De geboorte van americana

Die begeleidingsgroep wordt uiteindelijk The Band, de groep die naast hun werk met Dylan ook bewijzen zelfstandig tot grootse dingen in staat zijn. De groep maakt nummers als The Weight en The Night They Drove Old Dixie Down, die geschreven worden door Robertson. Met die songs weet The Band country, soul, gospel en rock & roll te combineren tot wat we tegenwoordig americana noemen.

De documentaire vertelt ook over de conflicten van de leden van The Band, die er uiteindelijk toe leiden dat de groep uit elkaar valt. Toch vertelt Robertson, de titel van de film zegt het al, over de broederlijke band die hij voelt voor zijn medemuzikanten.

In Once Were Brothers zien we niet alleen de getuigenissen van Robertson, die onlangs op 80-jarige leeftijd overleed, zelf. Ook mensen waarmee hij samenwerkte, waaronder Bruce Springsteen, Eric Clapton, Van Morrison en Martin Scorsese doen hun zegje.

Benieuwd naar Once Were Brothers? Bekijk de documentaire hieronder, of check hem via NPO Start!

Ster advertentie
Ster advertentie