NPO Radio 2 Top 2000

Lessons In Love van Level 42 ontstaat bij improvisatie op tv

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lessons In Love van Level 42 ontstaat bij improvisatie op tv

Het is al sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 een vaste waarde in de lijst: Lessons In Love van de Britse band Level 42. De 80s-classic komt tijdens een tv-opname spontaan uit de basgitaar van frontman Mark King gevlogen.

Hoe vaak komt het voor dat je live getuige bent van het ontstaan van een popliedje? Laat staan eentje die ook nog de sound van een volledig decennium definieert en uitgroeit tot een klassieker van jewelste? Het overkomt tv-kijkers die op 18 oktober 1985 inschakelen voor het muziekprogramma The Tube op de Britse commerciële zender ITV. Daar zien ze een dampend optreden van Level 42, waaronder het nummer Physical Presence.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen slappe hap

Oplettende luisteraars die de beelden vier decennia later bekijken, herkennen in de improvisatie die Mark King op zijn bas aan het 'slappen' is wellicht de melodie van wat later de grootste hit van Level 42 zou worden. Twee maanden na dit optreden werkt King het baslijntje uit tot een volledig liedje. Producer Wally Badarou denkt dat de refreintjes nog wel wat spannender kunnen en herschrijft ze tot wat we nu herkennen als Lessons In Love. De single verschijnt in de zomer van 1986 en is de grootste hit van de band. Het bereikt de tweede plek in de hitlijsten, onder Papa Don’t Preach van Madonna.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie