Podcast
BNNVARA

Steven Wilson, Suzan & Freek en Steely Dan in nieuwste aflevering van Vinyl Vrijdag

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Steven Wilson, Suzan & Freek en Steely Dan in nieuwste aflevering van Vinyl Vrijdag

Alweer een zeer gemeleerde aflevering van Vinyl Vrijdag. Esther en Wouter luisteren de nieuwe Suzan & Freek, maar verdiepen zich ook in de wondere wereld van de progrock. En een agenda-tip: het Vinyl-festival in Haarlem! Alle ins en outs over het Haarlem Vinyl Festival, het eerste meerdaagse festival wat draait om vinyl ooit, hoor je direct aan het begin van de aflevering.

#27 - Suzan & Freek, Steely Dan & Steven Wilson (S02) - Vinyl Vrijdag

Nieuwe releases:

  • Steven Wilson - The Harmony Codex is zijn zevende album. Het wordt het beste album genoemd dat hij gemaakt heeft in zijn al 3 decennia durende carrière als bandleider en soloartiest. Het bestaat uit tien nummers waarmee Wilson de luisteraar meeneemt door een wirwar aan herinneringen. Ook verwijst de plaat soms naar eerder werk van de zanger. Zo hoor je wat terug van het 'paranoïde gerommel' van Insurgentes uit 2008, de 'kristalheldere elektronica' van the Future Bites uit 2021 en de uitgebreide verhalen van The Raven That Refused To Sing uit 2013. Steven Wilson is een Britse zanger, gitarist, pianist en producer in het progressieve rock- en metal-genre. Hij is gitarist en leadzanger van de Britse band Porcupine Tree en daarnaast lid van no-man. Het is een 2LP op zwart vinyl.
  • Steely Dan - Aja is het zesde studioalbum van Steely Dan. Het werd in 1977 al gereleased en het album kwam toen op drie in de Amerikaanse hitlijsten en op vijf in de Britse hitlijsten terecht. Het was het eerste platinum album van de band en het werd ook direct het bestverkochte studioalbum. Op het album staan onder meer de hits Deacon Blues, Peg en Josie. Steely Dan is de band rond het duo Donald Fagen en Walter Becker die vooral scoort met een jazzy rocksound. Steely Dan is de naam van een vibrator uit het boek Naked Lunch van William Burroughs. Het is een vinyl reissue en deze LP is geremastered door Bernie Grundman van analoge tape.
  • Suzan & Freek - Iemand van Vroeger Op dit derde album van Suzan & Freek staan naast veel nieuwe liedjes ook de onder andere eerder verschenen singles Honderd Keer en Slapeloosheid. De titel Iemand Van Vroeger is op meerdere manieren uit te leggen, aldus het duo. "De tijd vliegt als je plezier hebt - en dat hebben we. We zijn inmiddels écht de helft van onze levens samen. We zijn elkaars 'iemand van vroeger'. En hoewel er veel veranderd is, is veel ook juist hetzelfde gebleven.(...) Als we later groot zijn, hopen we met trots terug te kijken op vroeger - wat dat 'vroeger' dan ook mag zijn." Voor het vorige album Dromen In Kleur ontvingen Suzan & Freek vorig jaar een Edison voor Beste Album. Op 20, 21 en 22 oktober staan Suzan & Freek als onderdeel van The Streamers in het Gelredome in Arnhem en op 10, 11 en 12 november staat het duo in totaal vier keer in een uitverkocht Ziggo Dome in Amsterdam.
  • Inhalo - Live At Wisseloord Studio Inhalo is een opkomende band die de progscene langzaamaan verovert na de release van hun debuutalbum Sever in 2022. Het album werd IO-Pages' Album Of The Year 2022, Aardschok Magazine's Eremetaal en Heaven Magazine's Album Of The Week om maar wat wapenfeiten te noemen. Hun nieuwe release, Live At Wisseloord Studio, een indrukwekkende 10-inch met twee akoestische nummers van hun debuut opgenomen in de gerenommeerde studio en gemixt door Forrester Savell, neemt je mee op een muzikale reis. Tijdens Haarlem Vinyl Festival speelt Inhalo op vrijdag 29 september een geheel akoestische set in de prachtige Doopsgezinde Kerk te Haarlem.

In de platenkast van Shay Kreuger

Shay is niet de eerste gast die benoemt dat Wouter en Esther wel een heel lastige vraag stellen. Maar goed, ze moet een keuze maken. Op dit moment, in het hier en nu kiest ze voor Miss Jill Scott met het album Who Is Jill Scott? Words and Sounds, Volume 1. Ze komt uit de muzikale stad Philadelphia, waar meer grootheden vandaan komen. Daarom dat Shay voor deze artiest kiest.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen de keuze van Shay? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie